Yunet
 

Kultura

Održana 5. „Art okupacija“

TV Sombor • Redakcija TV Sombor • 29. avgust 2022. • 00:00 •

Održana 5. „Art okupacija“

Krajem protekle nedelje u Somboru je održana 5. „Art okupacija“ – manifestacija koja promoviše savremenu umetnost i podržava mlade umetnike i stvaraoce.

Ovu manifestaciju Kulturni centra „Laza Kostić“ pokrenuo je 2017. godine prema autorskoj ideji Mihajla Nestorovića.

„Prvo da kažem po čemu je ona karakteristična i jedinstvena, možda i u svetu. Po tome što smo ovde uspeli da spojimo tri umetnosti, do sada skoro nespojive, kada su u pitanju studenti i okupljanja i studentski festivali. Dakle, studenti umetničkih akademija, likovni, dramski i muzički smer. E, to je moja ideja i cilj, još od mojih studentskih dana bio, jer nikada se nismo družili, uvek mo se zatvarali u te neke sopstvene krugove“ ističe Nestorović.

Studenti Akademije umetnosti u Novom Sadu sa Muzičkog i Likovnog departmana, studenti Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, studenti glume iz Prištine i studenti Sinergija univerziteta „okupirali“ su Sombor umetnošću.

Pa je tako publika na nekoliko lokacija u gradu možda da odgleda predstavu, uživa u muzičkim koncertima, pogleda kratkometražne filmove i posmatra umetnike kako slikaju.

„Meni kao rukovodiocu Kulturnog centra „Laza Kostić“ Sombor je izuzetno drago pre svega što ovom manifestacijom podržavamo sa vremeno stvaralaštvo, posebno stvaralaštvo mladih stvaralaca. Moram posebno da istaknem da mi je veoma drago što jedan film koji je bio prikazan na Festivalu glumačkih ostvarenja u Nišu, a to je film „Ševa“ koji možete videti u 22 časa u Kabareu Narodnog pozorišta“, rekla je ovom prilikom Vesna Šašić, direktorica KC „Laza Kostić“ Sombor.

Ispred Gradske uprave na manifestaciji prisustvovala je Anita Stojakov, članica Gradskog veća zadužena za oblast kulture i obrazovanja.

„Grad Sombor se trudi zaista da podrži sve kulturne manifestacije, pogotovo kada su mladi ljudi u pitanju. Izuzetno mi je zadovoljstvo da se jedan ovakav Festival, koji je zaista specifičan i jako zanimljiv po svom konceptu, održava upravo u Somboru, koji je grad kulture“, zaključuje Stojakov.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Emisije

SportiCom

TV Sombor

SportiCom
Budi human - Helena