Yunet
 

Kultura

Gajdašica Stanislava Đorđević beleži sve veći uspeh

TV Sombor • Redakcija TV Sombor • 26. avgust 2022. • 00:00 •

Gajdašica Stanislava Đorđević beleži sve veći uspeh

Mlada i talentovala Stanislava Đorđević skrenula je pažnju na sebe zahvaljujući sviranju na gajdama. Za ovaj, u narodu poznati kao „muški“, instrument, Stanislava se odlučila na početku svog školovanju u Muzičkoj školi „Petar Konjović“ u Somboru.

„Došao je momenat u srednjoj školi gde je meni moj profesor rekao da bi bilo lepo da pored frule sviram još neki instrument. Razmišlja sam za čega da se odlučim, žičani instrumenti mi nikada nisu bili nešto primamljivi, uvek sam bila više naklonjena duvačkim instrumentima, gajde sam zapazila još ranije na koncertima Muzičke škole. Privukle su mi pažnju jer su izgledom i zvukom same po sebi specifične“, ističe na samom početku Stanislava.

Zanimalo nas je kako je izgledao njen prvi susret sa gajdama.

„Prvi susret sa gajdama bio je na kampu kod Maksima Mudrinića, te godine kamp je bio u Sivcu i prvi kontakt bio je izazovan, zato što sam svirala frulu i donekle sam bila upućena na način sviranja, međutim gajde su specifične. Treba veći kapacitet pluća, više snage, više svega. U prvom momentu sam pomislila da ja ovo neću moći, ali vremenom je sve to došlo na svoje mesto“.

Stanislava je rado viđen gost na mnogobojnim manifestacijama, tim povodom pitali smo našu sagovornicu koje bi manifestacije mogla da izdvoji.

„Jedva od meni dragih manifestacija jeste „Sličnosti i razlike među gajdama“, to se održava u Kačarevu i tu su zaista pre svega jako prijatni ljudi koji nas uvek lepo dočekaju. Manifestaciju pomažu Makedonci i šalju sredstva da se taj festival održi i hvala im na tome“, zaključuje Stanislava.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Emisije

SportiCom

TV Sombor

SportiCom
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad