Yunet
 

Kultura

„Somborsko pevačko društvo” organizuje svečani koncert vokalne i vokalno-instrumentalne muzike

TV Sombor • Redakcija TV Sombor • 22. avgust 2022. • 00:00 •

„Somborsko pevačko društvo” organizuje svečani koncert vokalne i vokalno-instrumentalne muzike

Povodom dvadeset godina od upokojenja Silvestra Hajnala, dirigenta Mešovitog omladinskog hora „Iuventus Cantat”, priprema se svečani koncert vokalne i vokalno-instrumentalne muzike.

Organizator je „Somborsko pevačko društvo” kojim rukovodi Milan Radišić. Prisustvovali smo jednoj probi i od Milana saznali da će se ovim koncertom somborska javnost podsetiti na izuzetnog Silvestera Hajnala, koji ne sme biti zaboravljen u našoj sredini ali i da ima još nekoliko povoda za ovaj koncert.

„Radimo skoro mesec dana, dva tri puta nedeljno, sa ciljem da ovim koncertom, „Svih Silvesterovih pevača” obeležimo 20 godina kako nije sa nama čuveni somborski dirigent Silvester Hajnal pod čijom dirigentskom palicom je MOH “Juventus Cantat” postigao slobodno možemo reći svetsku slavu. Pored toga, pre dve godine nismo mogli da se okupimo u ovako velikom broju, zbog zdravstvenih mera i obeležimo 150 godina Somborskog pevačkog društva i ovog hrama muzike u našem gradu. Pa ćemo ovaj događaj i tome posvetiti a ovom prilikom ćemo i najaviti i akciju koja je u toku u vezi aktivnosti na digitalizaciji sve arhivske građe Somborskog pevačkog društva. Zato mi je i veoma drago što se okupljamo u velikom broju, što ljudi ne zaboravljaju vreme provedeno ovde, Silviku, svoje doživljaje u ovom okruženju i što, iako dosta njih i ne peva više aktivno, dolaze i vežbaju sada pesme koje nisu zaboravili. Pridružiće nam se i nekoliko somborskih instrumentalista i mislim da ćemo uraditi pravu stvar za Silvestera, „Somborsko pevačko društvo” i pružiti lep događaj somborcima“, ističe Milan Radišić.

Podsetimo, Mešoviti omladinski hor „Juventus Kantat” je osnovao i vodio Silvester Hajnal i za vreme njegove uprave hor je osvojio brojne nagrade u zemlji, a najveće uspehe uknjižio je na međunarodnoj sceni. Sa VI Internacionalnog festivala horova u Budimpešti 1997. godine hor se vraća ovenčan zlatom, a iste godine u Kardizi (Grčka) osvaja drugu nagradu. U novembru 1998. godine hor je osvojio prvu nagradu i zlatnu medalju na VI Internacionalnom festivalu duhovne muzike u Rimu.

Na prvoj olimpijadi horova u Linzu (Austrija) MOH „Iuventus cantat” osvaja srebrnu medalju i ulazi u svetsku istoriju horskog pevanja kao najbolji hor iz Jugoslavije (učestvovala su četiri naša hora). U aprilu 2001. godine hor učestvuje na VIII Internacionalnom festivalu horova u Budimpešti u tri kategorije i u sve tri kategorije osvaja zlatne plakete. Iste godine u julu odlazi u Langolenu biva proglašen za najbolji mešoviti hor na svetu.

Ni iznenadna smrt dirigenta Silvestera Hajnala 23. aprila 2002. godine nije sprečila hor da nastavi istim putem, pa je pod vođstvom Aleksandra S. Vujića na Drugoj olimpijadi horova u Busanu (Južna Koreja) osvojio zlatnu medalju.

Koncert će biti održan u nedelju, 28. avgusta, u Karmelićanskoj crkvi sa početkom u 20 časova.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Emisije

SportiCom

TV Sombor

SportiCom
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad