Yunet
 

Kultura

Održana promocija knjige „Četiri veka od prvog pomena bunjevačkog imena u Bačkoj“

TV Sombor • Redakcija TV Sombor • 28. jun 2022. • 00:00 •

Održana promocija knjige „Četiri veka od prvog pomena bunjevačkog imena u Bačkoj“

U Velikoj sali zgrade Županije održana je promocija knjige „Četiri veka od prvog pomena bunjevačkog imena u Bačkoj“ autora Milana Stepanovića. Promociju su organizovali Udruženja građana „Bunjevačko kolo“, Centar za kulturu Bunjevaca i Bunjevački edukativni i istraživački centar „Amrbozije Šarčević“.

Uvodnu reč o knjizi izrekla je dr Suzana Kujundžić Ostojić, recezentkinja ovog izdanja i predsednica Nacionalnog saveta bunjevačke nac ionalne manjine u Srbiji, koja je govorila o nastanku knjige i naporima da se pribavi arhivska dokumentacija iz arhiva u Rimu, koja svedoči o najstarijem pomenu imena bačkih Bunjevaca, zapisanog u arhivskim izvorima još u junu 1622. godine.

Pisac knjige Milan Stepanović rekao je u svom izlaganju da knjiga govori o korenima i najstarijim svedočanstvima dugog i starog bunjevačkog istorijskog i etničkog identiteta, koji u Bačkoj ulazi u peti vek svog trajanja, te o duhovnom životu najstarijeg sloja bačkih Bunjevaca u 17. veku.

Svojim muzičkim nastupom, promociju knjige su oplemenili vokalna soliskinja RTS-a i RTV-a, Zorana Iđuški i Strahinja Rašić na harmonici.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Emisije

SportiCom

TV Sombor

SportiCom
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad