Yunet
 

Kultura

Gradski muzej Sombor organizovao program „Muzej u mom domu“

TV Sombor • Redakcija TV Sombor • 19. maj 2022. • 00:00 •

Gradski muzej Sombor organizovao program „Muzej u mom domu“

„Muzej u mom domu” je naziv programa i stalne ponude Gradskog muzeja Sombor koji se organizuje u okviru manifestacije „Muzeji za 10”.

Program ima cilj da pokaže da svaki čovek može biti baštinik i da može svoju baštinu, koju ima u svom domu, da na jedan muzejski način predstaviti svojim sugrađanim.

Ove godine u Gradskom muzeju Sombor predmete iz svoje baštine prikazali su:

Evgenija (Viktorovna Sokolova) Vasić, naša sugrađanka ruskog porekla, i saradnica muzeja, koja će nam pokazala predmete iz njenog starog doma u Samari, Rusija, i novog u Somboru.

„Iz Rusije sam i već sedam godina živim u Somboru. U toku života u Rusiji sam imala priliku, zbog očevog posla, da živim u društvu Japanaca i da idem u Japan. Tako me je privukla njihova kultura i rešila sam da se što više upoznam sa njom. Ovde u Somboru imam odličnu saradnju sa Gradskim muzejom jer sam radila na postavci Muzeja Batinske bitke, a sada sam donela neke predmete na ovu manifestaciju u kojoj ću pokazati veze između Japana, Rusije, i Sombora“, ističe Evgenija Vasić.

Siniša Stričević, somborski novinar, u mesecu maturskih tablona, predstavio je somborcima svoju kolekciju maturskih tablona sa tri generacije njegovih najbližih.

„Ovi tabloni su bili kao neke umetničke fotografije. Ima tu nekih simbola kojih nema danas. Tu su tabloni moje bake i deke, majke i oca, a evo ima i jedan na kojem sam ja sa svojm generacijom. Vidite i danas tabloni postoje, imaćete ih i vi vrlo brzo“, rekao je Siniša Stričević.

Zoltan Radić, slikar, multimedijalni umetnik i muzičar koji živi na relaciji Sombor — London, izložio je specifične umetničke objekte — asamblaže, nastale od odbačenih i zaboravljenih stvari koje postaju deo jedne nove stvarnosti, umetničkog dela.

„Ja sam inače konzervator restaurator po struci i samim tim moram biti upoznat sa istorijom umetnosti. Kroz taj svoj rad sam počeo da primećujem posebno u Londonu gde isto živim, kako ljudi odbacuju neke stvari od kojih ja mogu da napravim nešto novo, i tako sam se zarazio sa tim, ne samo da popravljam nešto nego da stvaram nešto novo. Došlo je do kontakta sa Gradskim muzejom i eto me ovde doneo sam jedan moj eksponat – pušku napravljenu uglavnom od klavira koji je bio odbačen i još nekih drugih stvari. Kako stvari stoje napravićemo verovatno saradnju pa ću doneti još mnogo stvari iz moje velike kolekcije i izložiti ih somborskom muzeju“, zaključuje Zoltan Radić.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Emisije

SportiCom

TV Sombor

SportiCom
Budi human - Helena