Yunet
 

Kultura

U Somboru po sedmi put organizovano“Crnogorsko veče”

TV Sombor • Redakcija TV Sombor • 17. maj 2022. • 00:00 •

U Somboru po sedmi put organizovano“Crnogorsko veče”

Tradicionalno „Crnogorsko veče“ u organizaciji Zavičajnog udruženja Crnogoraca Sombora održano je krajem protekle nedelje.

U „Crystal Lux“ sali u Somboru okupio se veliki broj kako Crnogoraca tako i svih ljubitelja crnogorske muzike i običaja. Ovo je sedmi put da je udruženje iz Sombor domaćin ovakvog skupa uz finsijsku pomoć Nacionalnog saveta crnogorske manjine.

Na samom početku svim prisutnima se obratio Draško Miljić, predsednik Zavičajnog udruženja Crnogoraca Sombora. Kao pravi domaćin u govoru je pozdravio prisutne predstavnike Generalnog konzulata Crne Gore Nevenku Ćirović i Bogoljuba Jegdića, zatim predstavnike Nacionalnog saveta crnogorske manjine Blagoja Markovića i Dragana Ivanovića, zamenicu gradonačelnika Sombora Ljilanu Ticu uz koju je kao predstavnik gradske uprave bio i pomoćnik gradonačelnika Milan Šimunov, oca Savu Nikolića, kao i sve goste predstavnike Udruženja crnogoraca iz Savinog sela i Kule. Ovoj večeri pristvovala je i Dušanka Golubović, državna sekretarka u Vladi Srbije.

„Radujem se našem susretu i druženja i prilici da se podsetimo naših prošlih druženja kada smo iste pesme pjevali, iste igre igrali, negovali tradiciju naših običaja, isto se bogu molili u iste ideale verovali, i bili ponosni što nam naši mladi pridonose na tom planu. Posebno smo ponosni što smo u ovim turbulentnim okolnostima sačuvali duh zajedništva i ljudskosti uvek se oslanjajući jedni na druge. Naše Udrženje iz Sombora već sedmi put organizuje “Crnogorsko veče” radi ostvarivanja ciljeva u oblasti očuvanja identiteta i tradicije svojih predaka“, ističe Draško Miljić presednik, Zavičajnog udruženja Crnogoraca Sombora.

Kao i svaki put do sada “Crnogosko veče u Somboru” zvanično su otvorili predstavnici Gradske uprave Sombor, ovoga puta zamenica gradonačelnika Ljiljana Tica.

„Velika mi je čast što sam večeras deo ove svečanosti. Život čoveka često odvoji od rodnog kraja i zavičaja, ali čovek u duši nosi uspomene iz svog kraja i gde god bio njegova unutrašnja potreba da gde god bio čuva i neguje kulturu i tradiciju svojih običaja i da ih prenosi na mlađa pokoljenja“, rekla je između ostalog Ljiljana Tica, zamenica gradonačelnika.

U kulturno umetničkom program učestrvovali su članovi Kulturno umetničkog društva „Njegoš“ iz Lovćenca, guslari Slobodan Bodonji, Dušan i Živko Živković, pevač Miloje Bubanja kao i orkestar Srđana Sovilja.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Emisije

SportiCom

TV Sombor

SportiCom
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad