Yunet
 

Kultura

U Somboru bogatim programom obeležena „Noć muzeja“

TV Sombor • Redakcija TV Sombor • 16. maj 2022. • 00:00 •

U Somboru bogatim programom obeležena „Noć muzeja“

Za sada već tradicionalnu manifestaciju „Noć muzeja“ kulture ustanove u našem gradu pripremile su bogat program. Posetioci su mogli da uživaju u izložbama, predstavama, koncertu i koreografskim minijaturama.

U Gradskom muzeju Somboru otvorena je izložba „Zagor iz našeg sokaka“ koju je priredio Svetozar Anđel iz Zrenjanina. Ovaj događaj je organizovan uz podršku Kluba ljubitelja stripova Sombor i Centra PEB.

“U okviru manifestacije Moć muzeja, postavili smo ovde izložbu „Zagor iz našeg sokaka“ koju je priredio Svetozar Anđel Toza iz Zrenjanina. Ujedno, ovo je i izložba i najava našeg festivala koji će se održati sledećeg vikenda ovde kod nas u Somboru. Ono što možete da vidite oko sebe, to su originalne table strip junaka Zagora koje su crtatali neki od najpoznatijih svetskih i domaćih strip crtača. U prvoj prostoriji možete da vidite originalne table Zagorovog tvorca Galijana Ferija i drugih Italijankih crtača a u ovoj drugoj i trećoj prostoriji možete da vidite radove nekih naših domaćih strip autora“ – rekao je Danilo Bogdanović ispred Kluba ljubitelja stripova Sombor.

„Zapravo Zagor iz našeg sokaka predstavlja izložbu grupe autora na jednu temu. Na temu Zagorovog univerzuma. Izložba ima dva segmenta, jedan segment su originalne table Italijanskih strip autora, a drugi segment su ilustracije i crteži domaćih autora, strip crtača na onaj način na koji oni vide Zagora. Što se tiče originalnih tabli Italijanskih strip crtača, zastupljeni su svi oni strip autori po kojima je Zagor poznat: Galileno Feri, Donateli, Gamba, Toričeli itd. i naravno među njima i naš Bane Kerac koji je inače jedini stranac koji crta Zagora za Italijansku kuću Boneli“ – rekao je Svetozar Anđel, autor izložbe.

U dvorištu Gradskog muzeja Sombor održan je i džez koncert kvarteta Milana Petrovića.

Galerija „Milan Konjović“ za posetioce pripremila je izložbu akvarela i crteža pod nazivom „Stilizacija forme“.

„Što se tiče ovih crteža, oni su koristili Konjoviću kao skice i kao predlošci za mnogo dela kapitala koja će kasnije nastati. Mnogi od ovih crteža su nastali čak u slikarskim kolonijama a Milan Konjović je 50-ih godina i kasnije još dvadeset, posvetio jako veliku pažnju svim kolonijama na Vojvođanskim prostorima i tu dao ogroman doprinos u razvoju likovne umetnosti na ovim prostorima“ – rekao je kustos Nebojša Vasić.

Svoj program u „Noći muzeja“ predstavili su i Kulturni centar „Laza Kostić“, Muzej podunavskih Švaba Sombor, Muzej Batinske bitke i Narodno pozorište Sombor.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Emisije

SportiCom

TV Sombor

SportiCom
Budi human - Helena