Yunet
 

Društvo

U Somboru otvoren prvi mesdžid nakon 164 godine

TV Sombor • Redakcija TV Sombor • 5. februar 2024. • 00:00 •

U Somboru otvoren prvi mesdžid nakon 164 godine

U Somboru nakon 164 godine otvoren je mesdžid u okviru medžlisa Islamske zajednice Sombor pod imenom “Evlija Čelebija”, koji će biti centar okupljanja za oko 500 muslimana koji žive u našem gradu.

Prema pisanju agencije „Sana press“ svečanom otvaranju prisustvovao je vrh Islamske zajednice u Srbiji predvođen prvim čovekom, predsednikom Mešihata muftijom dr. Mevlud ef. Dudićem. Nakon svečanog presecanja vrpce koju su presekli predsednik Mešihata muftija dr. Dudić, muftija novosadski Nedžad ef. Hasanović i zamenik predsednika Mešihata muftija dr. Rešad ef. Plojović.

Prvi ezan proučio je glavni imam pribojskog medžlisa i prodekan FIS-a dr. Harun ef. Eminagić.

U uvodnoj reči prisutne je poselamio i poželio im dobrodošlicu muftija novosadski Nedžad ef. Hasanović uz zahvalu svima koji su pomogli da do ovog radosnog dana dođe.

Prisutnima se obratio i poseban gost, glavni imam medžlisa Osijek u Hrvatskoj mr. Senad ef. Hevešević. Nakon par izvedbi ilahija i tekbira usledilo je obraćanje predsednika Mešihata Islamske zajednice u Srbiji muftije dr. Mevlud ef. Dudića.

Dovu je na kraju svečanog dela proučio muftija dr. Rešad ef. Plojović.

Delegaciju su činili glavni imami i rukovodioci ustanova Islamske zajednice. Nakon svečanog dijela uslijedilo je druženje u dvorištu džemata uz muhabet i zakusku.

izvor / foto: sanapress.info

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Emisije

SportiCom

TV Sombor

SportiCom
Budi human - Helena