Yunet
 

Društvo

“Liciderska srca“ za 8. mart

TV Sombor • Redakcija TV Sombor • 8. mart 2023. • 00:00 •

 “Liciderska srca“ za 8. mart

Muzej Podunavskih Švaba u saradnji sa samostalnom zanatskom radnjom Janović povodom 8.marta, dana žena, organizovao je radionicu pod nazivom „Liciderska srca“.

Mališani od 5 do 10 godina, imali su priliku da sa svojim bakama i mamama naprave unikatne čestitke u obliku liciderskog srca.

“Želeli smo da napravio radioncu tako da deca zajedno sa svojim bakama prave čestitke o ugledu na licidersko srce.
Danas ih ima negde oko 25, bio je baš veliki odziv i zato smo odlučili da napravimo još jednu radionicu za neka dva meseca. U pitanju je Dan majki, negde u maju, tako da će biti ponovo svi obavešteni“ – istakla je Ivana Dekić, istoričar.

Kreativna radionica započeta je kratkim predavanjem o razvoju liciderskog srca u Somboru.

“Licidersko srce na ovim područjima postoji već jako dugo. Jedni smo od retkih koji smo nastavili da se bavimo ovim zanatom. U Somboru poslujemo od 1911. godine, ja sam peta generacija koja se time bavi i posle toga će verovatno da nastave moja i sestrina deca.

Licidersko srce za nas ima poseban starinski značaj da se polanja isključivo onima koje volimo i onima do kojih nam je stalo. To smo hteli da prenesemo da unuci i unuke naprave nešto lepo za svoje bake što je povezano sa njihovim detinjstvom i da tako spojimo dve generacije na neki stari tradicionalan način” – istakla je Agneza Janović.

Ovaj stari zanat veoma je zabavio i decu i bake.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Emisije

SportiCom

TV Sombor

SportiCom
Budi human - Helena