Yunet
 

Društvo

Učenici Gimnazije “Veljko Petrović” uspešni na opštinskim takmičenjima iz matematike, fizike i geografije

TV Sombor • Redakcija TV Sombor • 9. februar 2023. • 00:00 •

Učenici Gimnazije “Veljko Petrović” uspešni na opštinskim takmičenjima iz matematike, fizike i geografije

U Gimnaziji „Veljko Petrović“, krajem protekle nedelje, održan je Dan otvorenih vrata za osnovce koji nastavu pohađaju na mađarskom jeziku. Gimnaziju je posetilo osam učenika koji razmišljaju da upišu Gimnaziju iz Kule i isto toliko zainteresovanih učenika iz nekoliko okolnih mesta: Bezdan, Kupusina, Bogojevo i Telečka. Događaju su prisustvovali Žolt Sakalaš, Potpredsednik Vlade Vojvodine i Pokrajnski sekretar za obrazovanje, Ilona Pelt, narodni poslanik, Atila Pribila ispred Grada Sombora, predstavnici Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine i Školske uprave. Učenicima se obratilo nekoliko profesora koji nastavu drže na mađarskom jeziku. Svi učesnici u diskusiji ukazali su na važnost očuvanja nastave na mađarskom jeziku u somborskoj Gimnaziji i ostanka mađarskog naroda na ovim prostorima.

Gimnazija je, u subotu, 4. februara, bila domaćin opštinskih takmičenja iz fizike i geografije.

Na opštinskom takmičenju iz fizike u okviru tzv. BETA kategorije učestvovalo je 19 učenika, a u okviru GAMA kategorije učestvovalo je sedam učenika. U BETA kategoriji najuspešniji su bili: Nemanja Majski i Aleksandar Gubica koji su osvojili prve nagrade u okviru trećeg razreda, Laura Pravdić i Dušan Šijačić u okviru drugog razreda i Marko Jojić i Veljko Iđuški u okviru prvog razreda. Ljiljana Mijatović je mentor Majskom, Gubici, Pravdić i Šijačiću, Uroš Raonić je metor Marku Jojiću, a Dragica Perić iz Srednje tehničke škole mentor je Veljku Iđuškom. Treće nagrade osvojili su i učenici prvog razreda Gimnazije: Mila Vračar, Filip Repman i Jovan Suzić. U okviru GAMA kategorija prve nagrade osvojili su: Lazar Zubović iz četvrtog razreda Srednje tehničke škole, Stefan Mišković iz drugog razreda Gimnazije i Kosta Taloši iz prvog razreda Srednje tehničke škole.

Na opštinskim kvalifikacijama za Nacionalnu geografsku olimpijadu učestvovalo je 13 učenika. Na ovom takmičenju svi učenici učestvuju u istoj kategoriji, bez obzira na razred. Plasman na regionalno takmičenje ostvarili su: Sava Marjanović učenik drugog razreda, Tatjana Draganov, Vojin Popović, Ana Bajak, Milan Duduković, Nemanja Nišević i Irina Sekulić iz trećeg razreda čiji mentor je Danijela Toholj, kao i maturant Petar Marković i Tara Gojković čiji mentor je Tatjana Stojanović.

Opštinsko takmičenje iz matematike održano je u Srednjoj tehničkoj školi. Najuspešniji su bili Aleksandar Gubica i Nemanja Majski koji su osvojili prve nagrade u kategoriji trećih razreda. Njihov profesor je Maja Pavićević. Prve nagrade su osvojili i maturant Vedran Bajić čiji mentor je Goran Stajin, kao i Andrej Odri i Jovan Suzić u okviru prvog razreda čiji mentor je Nevena Pejin. Druge nagrade osvojili su sledeći učenici Gimnazije: Nikola Babić i Srećko Radulović iz četvrtog razreda, Aleksandar Rajić iz trećeg i Marko Jojić i Filip Repman iz prvog razreda. Treće nagrade osvojili su: Laura Pravdić iz drugog razreda i Andrej Martinović i Mila Vračar iz prvog razreda.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Emisije

SportiCom

TV Sombor

SportiCom
Budi human - Helena