Yunet
 

Društvo

U planu kompletna rekonstrukcija pruge Vrbas – Sombor

TV Sombor • Redakcija TV Sombor • 12. januar 2023. • 00:00 •

U planu kompletna rekonstrukcija pruge Vrbas – Sombor

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Republike Srbije Goran Vesić izjavio je, nakon razgovora sa rukovodstvom Opštine Vrbas, da će se raditi kompletna rekonstrukcija pruge Vrbas–Sombor, kojom će vozovi ubuduće saobraćati 120 kilometara na sat.

Vesić je, naglasivši da je ta pruga u veoma lošem stanju i da na njoj trenutno nema putničkog saobraćaja, naveo da je doneta odluka da se u najskorijem periodu raspiše tender za projektovanje, a plan je da bude urađena potpuno nova pruga, gornji i donji stroj, kao i elektrifikacija.

Ministar je objasnio da će vrednost projekta biti približno 80 miliona evra i da će vozovi tom prugom saobraćati 120 kilometara na sat, što je veoma važno zbog industrijskih objekata između Kule i Sombora, ali i građana, koji će moći da železnički prevoz koriste mnogo komfornije.

Prema njegovim rečima, do sredine godine trebalo bi da bude potpisan ugovor o izgradnji brze saobraćajnice Sombor–Kula–Vrbas–Srbobran–Bečej–Novi Bečej–Kikinda, u dužini od 185 kilometara.

On je rekao da će ova brza saobraćajnica biti građena u četiri etape, odnosno radovi će istovremeno krenuti sa Bačkog Brega, sa Nakova i od auto-puta prema Srbobranu i Vrbasu, odnosno Kuli.

Ministar je izrazio nadu da će, ako bude dobra organizacija i sve u vezi sa eksproprijacijom i onim što će se dešavati na samoj trasi, na proleće sledeće godine moći da se otvore radovi na teritoriji Vrbasa i da se radi prema Kuli.

On je napomenuo da je predviđena izgradnja dve petlje, što suštinski znači obilaznicu oko Vrbasa, gde je ta opština predvidela industrijsku zonu, što će biti od značaja za dovođenje investitora, ali i za rasterećenje saobraćaja u centru, dodao je ministar.

Vesić je podsetio i na to da nekoliko važnih infrastrukturnih projekata obuhvataju i Vrbas, poput projekta izgradnje brze pruge Novi Sad–Subotica, koja će biti završena do 2025. godine.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Emisije

SportiCom

TV Sombor

SportiCom
Budi human - Helena