Yunet
 

Društvo

Gašić: Srbija lider u regionu u oblasti civilne zaštite

TV Sombor • Redakcija TV Sombor • 11. januar 2023. • 00:00 •

Gašić: Srbija lider u regionu u oblasti civilne zaštite

Ministar unutrašnjih poslova u Vladi Republike Srbije Bratislav Gašić učestvovao je tokom jučerašnjg dana na onlajn sastanku u okviru Mehanizma civilne zaštite Evropske unije na temu iskustava stečenih tokom sezone požara na otvorenom tokom 2022. godine.

Gašić je tom prilikom ukazao na to da MUP, u cilju prevencije šumskih požara, preduzima širok spektar aktivnosti – od jačanja kapaciteta organizacionih jedinica u svom sastavu, pa do podizanja svesti građana o opasnostima koje mogu nastupiti njihovim neodgovornim ponašanjem.

On je podsetio na to da se Srbija, tokom velikih šumskih požara u Jugoistočnoj Evropi u 2021. godini, pokazala kao jedan od lidera u regionu u pružanju bezrezervnoj pomoći Bosni i Hercegovini, Severnoj Makedoniji i Grčkoj.

Prema njegovim rečima, jedna od najznačajnijih aktivnosti u regionu u ovoj oblasti je potpisivanje Operativnog plana za saradnju civilne zaštite u septembru 2022. godine od strane šefova službi za vanredne situacije, a u okviru inicijative „Otvoreni Balkan“.

Ministar je objasnio da ovaj plan definiše skup aktivnosti u oblasti prevencije i jačanje kapaciteta za zajednički odgovor za vanredni događaj.

Onlajn sastanku, koji su zvanično otvorili ministar unutrašnjih poslova Portugalije Žoze Luis Karneiro i evropski komesar za humanitarnu pomoć i krizno upravljanje Janez Lenarčič, učestvovali su ministri i drugi predstavnici nadležnih ministarstava iz Češke, Grčke, Italije, Slovenije, Španije, Nemačke, Norveške i Turske, kao i predstavnici Sektora za vanredne situacije i Helikopterske jedinice MUP-a.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Emisije

SportiCom

TV Sombor

SportiCom
Budi human - Helena