Yunet
 

Društvo

Učiteljica Tatjana Kolar o odgovornosti prema sebi i drugima

TV Sombor • Redakcija TV Sombor • 9. novembar 2022. • 00:00 •

Učiteljica Tatjana Kolar o odgovornosti prema sebi i drugima

Krajem protekle nedelje naša televizija imala je priliku da prisustvuje jednom posebnom času, jednom neformalnom načinu učenja III1 razreda OŠ “Avram Mrazović“.

Razred učiteljice Tatjane Kolar uključen je u više različitih projekata tokom ove godine, a ovog puta održan je čas projekta Interkulturalna mreža prijateljstva.

„To je peta godina kako se odvija ovaj projekat ove godine, u pitanju je kaleidoskop vrlina, radi se sedmično, svake sedmice se obrađuje jedna vrlina. Danas smo obrađivali vrlinu odgovornosti. Deca kroz razne aktivnosti i na razne načine upoznaju pojam odgovornosti, upoznaju da li je odgovornost dobra i pozitivna, ili je odgovorost neodgovorna. Uče u kojim prilikamai kako mogu da pokažu svoju odgovornost“ – rekla je učiteljica Tatjana Kolar.

Kako odgovornosti zaista ima mnogo te ih učimo tokom života, učiteljica Tatjana osvrnula se i na jednu ličnu.

“Ja bih istakla da ja evo lično vodim jednu borbu, svoju ličnu, zdravstvenu, a da u toj borbi veliku podršku, veliku pomoć imam od svojih učenika i roditelje svojih učenika. Tu podršku zadobila sam samim tim što sam realizovala jednu svoju odgovornost da svoje đake nikad ne lažem. Ovo je bila jedna teška prilika, trebalo mi je više meseci da sa sobom dođem do zaključka na koji način bih mogla to deci približiti. Kako deca za svoje medalje i pohvale časte bombonama i čokoladicama drugare u odeljenju, tako sam i ja da zahvaljujući prilici da budem naj žena u 2021. s obzirom da eto radim, da nemam dana bolovanja, da sam prošla nekih šesnaest hemoterapija i da stvarno se trudim da sa osmehom nosim ovu borbu, bila sam u prilici da donesem i ja pehar i da i ja donesem bombone, a to je ujedno bila i prilika da odgonetnemo tajnu koja je ovu decu malo negde i svrbela. Deca su primetila da sam promenila frizuru, ali nisu znali razloge. Neki od njih su bili u prilici da čuju u kojoj situaciji se nalazim i kako, naravno primereno svom uzrastu a i ovo je bila prilika da tu neku tajnu odgonetnem, tu neku svoju odgovornost i iskrenost prema deci ostvarim tog dana. Deca su tako saznala da nosim perike, da sam ostala bez kose, ali smo to pretvorili u jednu igru. S obzirom da sam bila u prilici da od prijateljice dobijem nekoliko perika, mi se igramo i menjamo ih po želji dece. Kako je moja kosa porasla, pao je jedan dogovor gde ja moram ispunisti obećanje, znači biti odgovorna i prema sebi i prema deci i u nekom skorijem periodu skinuću periku po datom obećanju.
Ovom prilikom, iako se mesec borbe protiv raka dojke završio pre nekoliko dana, ja bih volela da apelujem na sve žene mlađe i starije, da se redovno kontrolišu, da budu odgovorne prema sebi, jer odgovornošću prema sebi, vi ste odgovorni i prema svojim najbližima. Prema porodici, prema okruženju, prema svojim kolegama i svima” – istakla je Kolar.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Emisije

SportiCom

TV Sombor

SportiCom
Budi human - Helena