Yunet
 

Društvo

Održana promocija monografije “150 godina Gimnazije u Somboru”

TV Sombor • Redakcija TV Sombor • 9. novembar 2022. • 00:00 •

Održana promocija monografije “150 godina Gimnazije u Somboru”

U okviru obeležavanja velikog jubileja, 150 godina od osnivanja, Somborska Gimnazija „Veljko Petrović“ organizovala je i promociju monografije „150 godina Gimnazije u Somboru“.

U prepunoj Velikoj sali Županije knjigu su predstavili i o njoj govorili autori Milan Stepanović i dr Atila Pfajfer, kao i recezenti, istoričar prof. dr Zoltan Đere i prof. dr Vladan Gavrilović, sa Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.

Na početku promocije svim prisutnima su se obratili, ispred Grada Sombora Anita Stojakov , direktor Gimnazije Dušan Mišković kao i direktor Centra za usavršavanje zaposlenih u obrazovanju Milan Stakić.

„Grad Sombor je svesrdno pomogao sve aktivnosti koje su se organizovale povodom 150 godina Gimnazije pa tako i ovu izradu monografije. Ovo je veliki jubilej sa kojim svi somborci treba da se ponose. Iskoristiću priliku da još jednom čestitam Gimanziji i jubilej i izlazak ove monografije“, rekla je ovom prilikom Anita Stojakov.

„Moj dolazak u Gimnaziju je bio sa početkom ovog veka 2001, pa sam imao priliku da skromno pomognem autorima, jer sam dobro upućen u sva dešavanja od tog perioda do danas u Gimnaziji. Možda sam pristrasan, ali video sam mnogo monografija i to obimnijih ali ovako urađenu još nisam i želim da se zahvalim autorima i svima koji su pomogli da ona nastane“, rekao je Dušan Mišković.

Monografija je bila obiman i zahtevan posao koji je rađen, kažu autori, 11 meseci.

„Uradili smo knjigu koja razmatra analitički prošlost Gimnazije od osnivanja do današnjih dana. Trudili smo se da obuhvatimo sve ono što je najvažnije, a toga je puno pa je i ona tako obimna. Imali smo veliku pomoć Grada, Gimnazije i svih institucija u Somboru, Novom Sadu, Beogradu, Budimpešti kod kojih smo bili i tražili dokumentaciju na čemu im se mnogo zahvaljujemo. Zaista mislim da smo napravili knjigu vrednu pažnje koja se lako čita i daje odgovore na mnoga pitanja“, rekao je Milan Stepanović.

„Bilo je veoma zannimljivo raditi sa Milanoim ovakav posao, posebno meni koji sam na početku akademske karijere. Naučio sam i još učim kako se piše ovakva monografija, na čemu mu se mnogo zahvaljujem. Posebno mi je drago što mi već planiramo sledeće zajedničke poslove“, zaključuje dr Atila Pfajfer.

Sa ovog svečanog skupa nezvanično je već najavljeno i prošireno izdanje Monografije, na kojem će se ubrzo početi raditi. Mora se i spomenuti da su svi prisutni na promociji od Gimnazije „Veljko Petrović“ na poklon dobili primerak monografije.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Emisije

SportiCom

TV Sombor

SportiCom
Budi human - Helena