Yunet
 

Društvo

U Somboru održan 13. Sajam stvaralaštva seoskih žena u Vojvodini

TV Sombor • Redakcija TV Sombor • 24. oktobar 2022. • 00:00 •

U Somboru održan 13. Sajam stvaralaštva seoskih žena u Vojvodini

Tokom proteklog vikenda Sombor je bio domaćin „Sajma stvaralaštva seoskih žena u Vojvodini“ na kom su se predstavila članice udruženja iz svih krajeva Vojvodine sa proizvodima iz domaće radinosti.

Sajam, koje se ove godine održava po 13. put, privukao je mnogobrojne posetioce koji su imali priliku da vide i kupe različite vrste rukotvorina, tkanica, suvenira ali i da probaju tradicionalnu vojvođansku hranu pripremljenu po starinskim receptima.

Sajam je zvanično otvorio gradonačelnik Sombora Antonio Ratković, a sve prisutne su prozdravile i Stanislava Malić Gostović, direktorka Zavoda za ravnopravnost polova i Zdenka Mitić, predstavnica lokalnih udruženja i aktivistkinja.

„Ono na šta je Grad Sombor ponosan, u ovoj godini, pored svih konkursa koje smo imali za manifestacije, za kulturno-umetnička društva, za udruženja, imali smo Javni poziv za pomoć ženskom preduzetništvu, a od ove godine prvi put je bio i Konkurs za očuvanje kulturnog nasleđa, gde smo izdvojili određena sredstva u budžetu Grada, koja planiramo svakako i u narednoj godini“, istakao je Ratković.

„Po podacima koje Zavod redovno vodi i ažurira, na teritoriji Vojvodine deluje preko 450 udruženja žena, pretežno se bave domaćom radinošću, dakle ručnim radovima i proizvodnjom hrane. Pokrajinska vlada kontinuirano, ne samo kroz aktivnosti kao što je Sajam, preko pokrajinskog Zavoda, sprovodi zapravo politiku jednakih mogućnosti i rodne ravnopravnosti, i kroz svoje konkurse i kroz podsticanje ženskog aktivizma, ali i kroz omogućavanje jednakog pristupa resursima“ rekla je Malić Gostović.

Svoje proizvode je predstavilo preko 190 udruženja žena, a Sajam je održan u organizaciji Grada Sombora i Turističke organizacije grada Sombora pod pokroviteljstvom Zavoda za ravnopravnost polova i Pokrajinske vlade.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Emisije

SportiCom

TV Sombor

SportiCom
Budi human - Helena