Yunet
 

Društvo

NSZ: Mera pripravništva za nezaposlene sa srednjim obrazovanjem

TV Sombor • Redakcija TV Sombor • 14. oktobar 2022. • 00:00 •

NSZ: Mera pripravništva za nezaposlene sa srednjim obrazovanjem

Nezaposlena lica sa završenom srednjom školom, kojima je uslov za zapošljavanje u struci položen stručni ispit, imaju mogućnost uključivanja u meru pripravništva za nezaposlene sa srednjim obrazovanjem.

Ova mera podrazumeva stručno osposobljavanje nezaposlenog za samostalan rad u struci radi sticanja pripravničkog staža i sticanje uslova za polaganje stručnog ispita.

Mera se realizuje kod privatnog poslodavca i traje u skladu sa zakonom, na osnovu akta o organizaciji i sistematizaciji poslova kod poslodavca. Poslodavcu se tokom trajanja mere refundira na mesečnom nivou minimalna zarada lica i pripadajući porez i doprinos za o bavezno socijalno osiguranje u trajanju od 6 meseci.

Poslodavac treba da obezbedi mentora koji je minimum istog nivoa kvalifikacija i struke kao i pripravnik i da ima miminum 12 meseci iskustva na poslovima na kojima se pripravnik osposobljava.

U meru se mogu uključiti nezaposlena lica mlađa od 30 godina koja se na evidenciji nalaze minimum 6 meseci, osobe sa invaliditetom, romi, mladi koji imaju status mladih u domskom smeštaju, hraniteljskim porodicama i starateljskim porodicama.

Javni poziv je otvoren do 30. novemba, odnosno, do utroška sredstava izdvojenih za ovu namenu.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Emisije

SportiCom

TV Sombor

SportiCom
Budi human - Helena