Yunet
 

Društvo

Najavljen završetak murala „Vidovdanska predanja“ u Bezdanu

TV Sombor • Redakcija TV Sombor • 5. oktobar 2022. • 00:00 •

Najavljen završetak murala „Vidovdanska predanja“ u Bezdanu

Davne 2009. godine je data ideja i započeta izgradnja pravoslavnog hrama u Bezdanu. Odbor za izgradnju hrama je projekat za Hram dobio na poklon od arhitekte Mileta Zeca iz Novog Sada.

Podrška je usledila i iz crkvenih krugova, a potom i od čelnika somborske opštine.

Usledilo je mnogo dobrovoljnog rada i donacija ljudi dobre volje, a temelje je budućeg hrama osveštao vladika Irinej Bulović. Treba reći i to da u temelje budućeg hrama položeni su kameni koje su dobrotvori doneli sa svetih pravoslavnih mesta.

U bezdansku Lazaricu položeni su kameni iz manastira Hilandar i Ostrog koje je doneo prezviter Srđan Perić, zatim kamen iz fruškogorskog manastira Mala Ravanica, tu je i kamen iz manastira Brana kod sela Branjina u Baranji.

Izgradnja pravoslavnog hrama još nije završena ali ovih dana se završava mural „Vidovdanska predanja“ koji se nalazi odmah uz hram.

„Polazeći od toga da slika govori oku isto koliko i reč uhu, okupili smo se oko toga da oslikamo jedan mural u Bezdanu kod crkve Lazarice Dunavske. Sliku smo nazvali „Vidovdanska predanja“ i ona govori o istorijskom značaju jednog kamena. Naslikao ga je slikar Mikica Jovanović iz Srpskog Miletića“, rekla je ovom prilikom Sanja Papić.

„Mural je veličine oko 30m2 i nalazi se na fasadi pored porte bezdanske Lazarice. Na muralu ima više motiva koji čine jedinstvenu celinu i vezu između istorije i današnjeg vremena. Tu je likovi arhanđela Mihajla i Stevana Mihaljčića, a predstavljen je i planirani izgled hrama kad se završi sa radovima“, istakao je Đorđe Drača.

U narednih nekoliko dana javnost će biti pozvana na zvanično otkrivanje murala koji će nas uz Hram podsećati na naša stradanja i omogućiti duhovno ispunjenje pravoslavnim vernicima u Bezdanu koji su do sada te potrebe ispunjavali u Somboru, poručuju iz Organizacionog odbora grupe građana okupljene oko ovog izuzetnog projekta.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Emisije

SportiCom

TV Sombor

SportiCom
Budi human - Helena