Yunet
 

Društvo

Završna konferencija projekta „Ketering usluga“ („ERASMUS +“ EU)

TV Sombor • Redakcija TV Sombor • 28. jun 2022. • 00:00 •

Završna konferencija projekta „Ketering usluga“ („ERASMUS +“ EU)

Srednja ekonomska škola Sombor, Srednja odborna škola „Banska Bystrica“ iz Slovačke i Srednja škola “Barcelos“ iz Portugalije, kao partneri, sprovele su zajednički projekat pod nazivom „Ketering usluga“ („Caterers On The Run” 2019-1-RS01-KA202-000847) koji je finansiran uz podršku programa „ERASMUS +“ Evropske komisije. Projekat je započet 1. oktobar 2019. godine sa planom da se sprovede do 31. avgusta tekuće godine
U toku ove tri godine osnovni cilj je bio da se osnaže i unaprede kompetencije nastavnika stručnih predmeta u školama ugostiteljskih i preduzetničkih profila i da se učenicima kroz dodatnu nastavu omogući da steknu znanja i veštine koje će im olakšati i pružiti bolje šanse u pronalaženju posla ili pokretanju sopstvenog biznisa.

Kao rezultat projektnih aktivnosti nastao je i „Priručnik ketering usluga“ koji na veoma specifičan način može da pruži obrazovnu podršku većini učenika u školama ovakvog profila, koji žele da steknu nova znanja, uključe se u tržište rada, kao i onima koji žele da pokrenu vlastiti posao.

Srednja ekonomska škola Sombor je u ambijentu „Dida Hornjak salaša“ organizovala Završnu konferenciju projekta na koju su pozvani svi učesnici kao i svi saradnici u istom, ali i predstavnici drugih prijateljskih škola sličnih profila, predstavnici Gradske uprave i privrednih, društvenih i socijalnih institucija, kao i privatnih preduzeća i ugostiteljskih objekata.

„Danas organizujemo završnu konferenciju projekta pod nazivom „Ketering usluga“ koji smo sproveli sa partnerima iz Slovačke i Portugalije. Mi kao vodeći aplikant projekta smo veoma zadovljni svim aktivnostima u ove tri godine. Ostvarili smo zadate ciljeve, upoznali divne ljude. Pozvali smo ovde danas ne samo partnere u projektu nego i sve prijateljske škole iz Srbije i okruženja, sa kojima smo do sada imali saradnju, predstavnike Gradske uprave i privrednih, društvenih i socijalnih institucija, kao i privatnih preduzeća i ugostiteljskih objekata. Želimo da im predstavimo naše iskustvo kao primer dobre prakse rada na ovakvim projektima i da dodamo da se vrednost projekta ne meri samo eurima nego i osmesima na licu učesnika a ovde ih je bilo jako mnogo“, ističe Melita Danilović, koordinator projektnog tima Srednje ekonomske škole Sombor.

„Ogroman je benefit ovakviih projekta za našu školu posebno u ovo vreme kada je aktuelan upis u srednje škole. Pokazali smo kako naši učenici imaju priliku da se u toku školovanja stručno usavršavaju u inostranstvu i tako stiču dragocena i zanimljiva iskustva. Ostala nam je još ova završna konferencija i nadam se da će gosti sa nje otići sa osmehom na licu i veoma zadovoljni sa onim to su doživeli u našem gradu“, rekla je ovom prilikom Natalija Katanić, direktorka Srednje ekonomske škole.

„Mislim da je ovo bila sjajna ideja koju smo sproveli svi zajedno. Naš udeo u tome je bio u pekarskim i konditorskim proizvodima. Porugalija je radila na sektoru preduzetništva, Srbija u segmentu kuvarstva i usluživanja. Ovde mi se stvarno svidelo i bilo je sjajno“, ističe Beata Oreškova iz Slovačke.

„Ovaj projekat je bio savršen za naše učenike i profesore. Naša škola se bavi više menadžementom i od izuzetne su nam koristi sve informacije koje smo dobili oko kuvarstva i pripremi hrane os naših partnera“, završava Adelina Maria Alves Oliveira iz Portugala.

Posle svečanog prijema gostiju uz specijalitete napravljene u kuhinji domaćina i registracije učesnika, usledile su pozdravne reči svim prisutnima od strane direktorke Srednje ekonomske škole Sombor Natalije Katanić i Melite Danilović. Posle njih svim prisutnima su se obratili i predstavnici partnerskih škola iz Slovačke i Portugalije.

U prvom delu završne konferencije Bojan Subotić je predstavio svim prisutnima ciljeve projekte, zatim dao pregled svih sprovedenih aktivnosti kao i rezultate projekta. Posle kraće pauze Sanja Ferenčević je predstavila štampano i elekronsko izdanje „Priručnika ketering usluga“. Nakon toga usledila je Panel diskusija „Problemi i izazovi savremenih trendova u ugostiteljstvu“.

Sve se završilo svečanim ručkom i velikim zadovoljstvom zbog izvanredne saradnje tokom prethodne tri godine.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Emisije

SportiCom

TV Sombor

SportiCom
Budi human - Helena