Yunet
 

Društvo

Datumi za Dane razgovora FONDA PIO sa nemačkim fondom

TV Sombor • Redakcija TV Sombor • 22. jun 2022. • 00:00 •

Datumi za Dane razgovora FONDA PIO sa nemačkim fondom

Nakon pauze prouzrokovane pandemijom, ove godine će biti nastavljeni i Međunarodni dani razgovora sa Nemačkom. Savetodavni dani predstavnika fondova penzijskog osiguranja Srbije i Nemačke biće održani najpre u Minhenu 12. i 13. jula, dok će u Srbiji gradovi domaćini biti Ćuprija – 13. septembra, i Beograd – 14. septembra ove godine.

Građani koji imaju staž osiguranja navršen u Srbiji i Nemačkoj i korisnici prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja ostvarenih primenom bilateralnog sporazuma o socijalnom osiguranju zaključenog između naše zemlje i Nemačke na ovim savetovanjima mogu da dobiju besplatnu pravnu pomoć ili da reše svoje nedoumice i probleme u vezi sa ostvarivanjem prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja. Republički fond PIO će blagovremeno obavestiti sve zainteresovane o terminima i načinu prijavljivanja za savetovanje u Srbiji.

Saradnja fondova kroz Međunarodne savetodavne dane Fonda PIO sa nosiocima socijalnog osiguranja sedam evropskih država, posle pauze od dve decenije, nastavljena je kao redovna praksa od 2010. godine i to prvo sa austrijskim Zavodom za penzijsko osiguranje.

Ovakav vid saradnje se pokazao kao vrlo koristan za građane, jer je to jedinstvena prilika da eksperti iz RF PIO i iz drugih država, na jednom mestu, u neposrednom kontaktu i razgovoru, pružaju zainteresovanim licima – osiguranicima i korisnicima prava – stručnu pomoć i savete u cilju razjašnjenja eventualnih spornih situacija, ubrzanja postupka ostvarivanja prava primenom bilateralnog sporazuma u ovoj oblasti, informisanja o tome u kojoj fazi postupka se konkretan predmet nalazi, informisanja o uslovima za ostvarivanje prava, o visini i načinu obračuna penzija i drugih davanja, njihovoj isplati itd.

Ovakav način pružanja besplatne pravne pomoći građanima sprovodi se za korisnike i osiguranike koji osim staža u Srbiji imaju staž i u Republici Austriji, Bosni i Hercegovini, Mađarskoj, Republici Hrvatskoj, Severnoj Makedoniji, Republici Nemačkoj ili Crnoj Gori.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Emisije

SportiCom

TV Sombor

SportiCom
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad