Yunet
 

Društvo

Prvi Somborac na Državnoj olimpijadi iz matematike

TV Sombor • Redakcija TV Sombor • 16. mart 2022. • 00:00 •

Prvi Somborac na Državnoj olimpijadi iz matematike

Gimnazija „Veljko Petrović“ Sombor izdala je saopštenje za javnost o uspesima svojih učenika tokom prethodne nedelje.

Aleksandar Gubica, učenik drugog razreda, prvi je učenik iz Sombora koji je, ikada, obezbedio učešće na Državnoj olimpijadi iz matematike. U subotu, 12. marta u Matematičkoj gimnaziji u Beogradu održano je Republičko takmičenje iz matematike u A kategoriji, namenjenoj učenicima specijalizovanih matematičkih odeljenja koja postoje samo u sedam gimnazija u Srbiji.

Aleksandar je, prošlogodišnjim osvajanjem prvog mesta na redovnom republičkom takmičenju, stekao pravo da učestvuje na takmičenju za učenike sa posebnim sposobnostima iz matematike. Na ovom takmičenju dobio je treću nagradu što ga kvalifikuje na državnu olimpijadu gde može obezbediti i mesto u reprezentaciji Srbije za svetsku olimpijadu. Može se reći da je navedeni rezultat najveći uspeh somborskih matematičara u novijoj istoriji.

Aleksandar je, istovremeno, najuspešniji učenik drugog razreda u Vojvodini, jer je imao više bodova od nekoliko predstavnika Gimnazije „J. J. Zmaj“ koji pohađaju specijalizovano matematičarsko odeljenje.

Treba napomenuti i da su predstavnici Gimnazije, koji su nagrađeni na septembarskom takmičenju u preduzetništvu, pod pokroviteljstvom Grada Sombora i Saveza pronalazača Srbije posetili Narodnu Skupštinu Srbije.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Emisije

SportiCom

TV Sombor

SportiCom
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad