Yunet
 

Društvo

Udruženje Nemaca “Gerhard” organizovalo godišnji karneval

TV Sombor • Redakcija TV Sombor • 28. februar 2022. • 00:00 •

Udruženje Nemaca “Gerhard” organizovalo godišnji karneval

Humanitarno Udruženje Nemaca “Gerhard” svake godine u ovo vreme organizuje godišnji karneval.

Naša televizija prilikom snimanja emisije “Skituljci” imala je priliku da sazna više o tome kao i o ostalim aktivnostima ovog udruženja.

„Tradicionalno svake godine pred početak uskršnjeg prvog posta obeležavamo fašing ili karneval, to je zapravo i tradicija koja je u Nemačkoj jako velika stvar, zovu ga i peto godišnje doba i to je nešto što mi sa decom vrlo šareno, šaroliko i veselo obeležimo.

Program je u suštini svake godine na neki način isti, okupimo se, maskiramo se, na neki način to je i maskenbal, prezentujemo svoje kostime ostalima i naravno igre, razne vesele igre i na kraju se uvek zasladimo sa tradicionalnim krofnama.

Osim karnevala udruženje svake godine ima svoje programe koje sa decom obeležavamo a odnosi se na tradiciju podunavskih švaba, tj. modernu tradiciju u Nemačkoj. Počinjemo godinu uvek sa fašingom, zatim imamo razne radionice pred Uskrs, zatim obeležavamo dečiji dan, obeležavamo Svetog Martina u novembru, naravno imamo onda razne pripreme oko božićnih manifestacija, bude tu i radionica a bude i program koji deca pripremaju.

Moram reći da udruženje radi i druge stvari sa decom. Krajem prošle godine smo npr. organizovali protvpožarnu obuku za sve uzraste i to je bilo vrlo zanimljivo i vrlo dinamično“ – izjavila je Gabijela Bogišić ispred Humanitarnog Udruženja Nemaca „Gerhard“.

Na karnevalu svako dete može da bude šta god poželi. I ovog puta kostimi su bili maštoviti.

Mališani su se nakon skoro deset igara, osvežili i zasladili tradicionalnim nemačkim jelom – krofnama.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Emisije

SportiCom

TV Sombor

SportiCom
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad