Yunet
 

Comnet

Srbija može da bude u evropskom vrhu po razvoju zdravstva

TV Sombor • Redakcija TV Sombor • 16. novembar 2022. • 00:00 •

Srbija može da bude u evropskom vrhu po razvoju zdravstva

Državni sekretar Ministartva zdravlja Vlade Republike Srbije Mirsad Đerlek izjavio je da Srbija ima realne mogućnosti da bude u prvih šest zemalja u Evropi kada je u pitanju razvijeni zdravstveni sistem.

Đerlek je, otvarajući konferenciju „Nacija mora biti zdrava­” u Domu Narodne skupštine, podsetio na to da se Srbija kao brojčano mala zemlja odlično snašla u borbi sa koronavirusom i pokazala da je njen zdravstveni sistem sposoban da se nosi i sa velikim izazovima poput pandemije.

On je dodao da se proteklih godina radilo na jačanju zdravstvenog sistema, uz napomenu da će u njegovo unapređenje biti uloženo ukupno milijardu evra kada se završe svi planirani projekti.

Obnovljeno je 20 opštih bolnica i 52 doma zdravlja, pri čemu su uložena velika sredstva u nabavku medicinske opreme, podsetio je državni sekretar, dodavši da se zapošljavaju mladi kadrovi sa svih medicinskih fakulteta u Srbiji, koji dobijaju specijalizacije.

On je, govoreći o ulaganjima u lečenje retkih bolesti, napomenuo da 2008. godine nisu uopšte izdvajana sredstva u tu svrhu, a da je u 2020. godini izdvojeno 4,3 milijarde dinara.

Foto: Ministarstvo zdravlja

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Emisije

SportiCom

TV Sombor

SportiCom
Budi human - Helena