instagram
 
instagram

Zdravlje

NOVOBEČEJSKI: Zdravstveni pregledi romskog stanovništva

TV Novi Bečej • Sanja Milenković • 6. jul 2022. • 14:04 •

NOVOBEČEJSKI: Zdravstveni pregledi romskog stanovništva

U okviru projekta „Međugeneracijska saradnja“ u kom je učešće uzeo Crveni krst Vojvodine, sredstvima obezbeđenim od strane Crvenog krsta Gornje Austrije pribavljeni su aparati za merenje pritiska, temperature i šećera u krvi namenjeni aktivnostima na terenu.  U saradnji sa Kancelarijom za romska pitanja, Crveni krst Novi Bečej sproveo je niz zdravstvenih kontrola, u saradnji sa udruženjima penzionera u Novom Bečeju, Bočaru i Novom Miloševu.

Sekretarka Crvenog krsta Novi Bečej, Dunja Svirčev Šeljmeši pojasnila je ovu akciju: Mislim da je ovo izuzetno značajno s obzirom na to da neki od njih godinama nisu bili kod lekara, pa bi trebalo da povedu računa o svom zdravlju preventivno. To je potrebno pre nego što se dese neke ozbiljnije stvari, da odreaguju i da im neko skrene pažnju na to da bi zdravlje trebalo prekontrolisati malo ozbiljnije. Naša volonterka Kristina Milosavljević, inače zaposlena u Domu zdravlja Novi Bečej, realizuje je ovu kontrolu tako što im meri pritisak, šećer u krvi i puls i na taj način im skreće pažnju ako neki od parametara eventualno odudaraju od standardnih vrednosti kako bi poveli više računa o svom zdravlju i obratili više pažnje na neke tegobe koje ih muče. Moram da napomenem da smo ideju da ovo realizujemo dobili od koleginice iz Crvenog krsta iz Bača, koja je tamo naišla na veliki odziv, pa smo se odlučili da to uradimo i kod nas.

Pregled je sproveden posredstvom zdravstvenih medijatorki Renate Kamberović, Ružice Dan i Mirjane Kiš: Jako puno znači jer naš narod, romske populacije, ne želi da ide kod doktora jer postoji određena doza straha. Zato im mi dolazimo, obilazimo ih kao medijatorke, proverimo da li nekome i šta treba, da li im je potrebna kontrola kada su u pitanju krvni pritisak, šećer u krvi i slično. Za ginekologa neće ni da čuju iako smo ranije imali i radionice i edukacije. Mi smo zahvalne što su danas bili tu i drago nam je što hoće da dolaze, zato mi je izuzetno drago što dođu i što ih pozivaju jer drugačije kod doktora ne bi išle, zaključila je Mirjana Kiš, zdravstvena medijatorka.

 

Ovaj projekat je sufinansiran iz budžeta Opštine Novi Bečej. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Preporučujemo još …


Novobečejske vesti
Vesti dana - video

Novobečejske vesti
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Vremenska prognoza

NOVI BEČEJ Vreme
Fejsbuk

Emisije

Nedeljni pregled vesti

TV Novi Bečej

Nedeljni pregled vesti

Novobečejska događanja

TV Novi Bečej

Novobečejska događanja

Iz mog ugla

TV Novi Bečej

Iz mog ugla

Vojvođanska aktivizacija

TV Novi Bečej

Vojvođanska aktivizacija

Sport - Novi Bečej

TV Novi Bečej

Sport - Novi Bečej
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad