instagram
 
instagram

Turizam

Tatjani Vlaškalin licenca nacionalnog turističkog vodiča

TV Novi Bečej • Sanja Milenković • 3. novembar 2021. • 14:52 •

Tatjani Vlaškalin licenca nacionalnog turističkog vodiča

Saradnica Turističke organizacije opštine Novi Bečej, Tatjana Vlaškalin, nedavno je postala nosilac licence nacionalnog turističkog vodiča. Sa više od 200 drugih kandidata, usmeni deo položila je, kako objašnjava, februara uoči pandemije korona virusa, dok je praktični deo obavljen 8. i 9. septembra: Praktični deo podrazumeva dvodnevno putovanje, u pitanju su manastirske ture, vođenje u autobusu, po manastirima, dakle, puno znanja o istoriji umetnosti, gradovima kroz koje prolazimo, a krajnja destinacija bio je Kopaonik. Uspela sam i to da uradim i definitivno dobila licencu nacionalnog vodiča. Pre toga sam radila sa licencom lokalnog vodiča, a što se mene tiče nije neka velika razlika, ali daje veće mogućosti, u svakom slučaju, ocenila je Tatjana Vlaškalin.

Ona dodaje da pandemija u velikoj meri diktira tempo rada, a kada je u pitanju opština Novi Bečej, u proteklom periodu najčešća su bile porodične, vikend posete: I to su bile klasične, najatraktivnije destinacije kao što je bilo obilažnje Slanog kopova i Arače, zatim Biserno ostrvo i raspitivanje o vinu Krokan, nešto malo manje muzeji, ali su oni tokom jeseni postali izuzetno atrktivni. Izdvojila bih Muzej „Glavaševu kuću“ koja je postala jedna od top destinacija. Aktuelne su, takođe, organizovane posete raznih firmi, pa smo tako imali goste iz GSP-a iz Beograda, imamo najave đačkih ekskurzija, ali koje se još uvek nisu realizovale i mislim da tu još uvek postoji određena doza straha jer su, ipak, deca u pitanju u ovoj situaciji koja u našoj državi i svuda u svetu još uvek vlada.

Ono što turiste svakako najviše interesuje u našoj opštini jeste Arača, kojoj se gotovo uvek upute sa određenim predznanjem: Prva stvar koju pomenu, to moram da kažem, jeste Arača i uvek pitaju kako da dođu do nje. Neki se zadovoljavaju time da dođu do nje sami, porodično, uključe navigaciju, pronađu put, međutim, to nije sve. Mnogi žele da čuju nešto o njenoj istoriji, šta se sa njom planira i tada angažuju vodiče. Naravno, tu je i Tiski kej, marina koja je sada već uređena i sve ih interesuje i koliko ima vezova i na koji način mogu da ostave plovilo, sam centar Novog Bečeja i u poslednje vreme primećujemo i porast interesovanja za sakralne objekte, konkretno pravoslavne.

Po njenim rečima, ne retke su posete i različitih medijskih kuća koje su u protekloj godini snimile veliki broj emisija na temu turističkih potencijala opštine Novi Bečej, što je, kako ocenjuje, u trenutnoj epidemiološkoj situaciji, jedan od najboljih, ali najbezbednijih načina promocije.

Tekst je objavljen u okviru projekta „Novobečejska svakodnevica”, koji je  sufinansiran sredstvima opštine Novi Bečej

Preporučujemo još …


Novobečejske vesti
Vesti dana - video

Novobečejske vesti
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Vremenska prognoza

NOVI BEČEJ Vreme
Fejsbuk

Emisije

Nedeljni pregled vesti

TV Novi Bečej

Nedeljni pregled vesti

Novobečejska događanja

TV Novi Bečej

Novobečejska događanja

Iz mog ugla

TV Novi Bečej

Iz mog ugla

Vojvođanska aktivizacija

TV Novi Bečej

Vojvođanska aktivizacija

Sport - Novi Bečej

TV Novi Bečej

Sport - Novi Bečej
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad