instagram
 
instagram

Poljoprivreda

Nedimović i Božić posetili poljoprivrednike u Novom Bečeju

TV Novi Bečej • Sanja Milenković • 1. oktobar 2021. • 15:31 •

Nedimović i Božić posetili poljoprivrednike u Novom Bečeju

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Branislav Nedimović i pokrajinski sekretar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, Čedomir Božić, kao i predstavnici lokalne samouprave posetili su danas gazdinstvo Radoslava Kovačeva u Novom Bečeju. Predsednik opštine, Saša Maksimović, podsetio je ovom prilikom da je Novi Bečej 60% poljoprivredna opština, a da je ovogodišnji prinos znatno umanjen zbog produženih perioda suše i visokih temperatura.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, Čedomir Božić, podsetio je da su uređenje kanalske mreže i mogućnost navodnjavanja bili tema i nedavno održanog radnog sastanka u zgradi Opštine Novi Bečej.

Jedna od tema u razgovoru sa lokalnim proljoprivrednim proizvođačima bila je i visina premije za mleko koja je nedavno povećana sa 7 na 10 dinara po litru, istakao je ministar Nedimović i dodao da su obezbeđena sredstva za 2021. godinu kao i da isplata za treći kvartal počinje 15. oktobra. Srbija je nedavno dobila dozvolu i za izvoz piletine u Evropsku uniju, dok se za prodaju svinjskog mesa tek očekuju pregovori.

Kada je u pitanju prinos kukuruza, u zavisnosti od područja, rod je zbog visokih temperatura i nedostatka vlage umanjen od 30 do 50%, ali je cena žitarica dostigla istorijski maksimum, ocenio je Nedimović.

Obilasku gazdinstva porodice Kovačev u Novom Bečeju prethodila je i poseta Srpskoj Crnji gde su poljoprivrednici pokazali posebnu zainteresovanost za konkurs Svetske banke u oblasti stočarstva, dodao je Nedimović.
Branislav Nedimović Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede (5:12-6:16): „On će u narednih mesc dana... nije sigurno ista.“

Radoslav Kovačev iz Novog Bečeja bavi se stočarstvom, ratarstvom, a vlasnik je i otkupne stanice za mleko. Za razvijanje posla u koji je, kao kaže, uključena cela porodica i jedan pomoćni radnik, od izuzetnog su značaja podsticaji ministarstva i pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu.

S obzirom na situaciju vezanu za cenu struje i gasa koja direktno utiče na proizvođače u prehrambenoj industriji, a koja funkcioniše u skladu sa evropskim, odnosno, svetskim tržištem, u narednom periodu uložiće se dodatni napori u pronalasku adekvatnog rešenja, a uz maksimalnu promociju alternativnih izvora energije kako bi se snizili troškovi proizvodnje.

Preporučujemo još …


Novobečejske vesti
Vesti dana - video

Novobečejske vesti
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Vremenska prognoza

NOVI BEČEJ Vreme
Fejsbuk

Emisije

Nedeljni pregled vesti

TV Novi Bečej

Nedeljni pregled vesti

Novobečejska događanja

TV Novi Bečej

Novobečejska događanja

Iz mog ugla

TV Novi Bečej

Iz mog ugla

Vojvođanska aktivizacija

TV Novi Bečej

Vojvođanska aktivizacija

Sport - Novi Bečej

TV Novi Bečej

Sport - Novi Bečej
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad