instagram
 
instagram

Kultura

Srpski Rusi i vek ruske emigracije u Srbiji

TV Novi Bečej • Danilo Gurjanov • 25. mart 2024. • 11:46 •

Srpski Rusi i vek ruske emigracije u Srbiji Drago Delić i Milan Trpković

„Srpski Rusi: Jedan vek ruske emigracije u Srbiji“, publikacija Draga Delića novobečejskoj publici predstavljena je u okviru nedavno održane književne večeri u galeriji Narodne biblioteke u Novom Bečeju. Knjiga opisuje i analizira jedan od najvažnijih događaja u istoriji ruskog i srpskog naroda u toku 20. veka, dolazak ruske emigracije u Srbiju, odnosno Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca, a štampanjem publikacije obeležen je značajan jubilej - stogodišnjica od dolaska bele emigracije na naše prostore.

Prema rečima autora, Draga Delića, cilj promocije ovog izdanja jeste da ono bude predstavljeno, pre svega, u onim sredinama gde su živele i radile veće skupine carskih Rusa koji su posle Oktobarske revolucije i građanskog rata došli na teritoriju današnje Srbije, a na toj mapi se svakako nalazi i Novi Bečej.

Prema rečima izdavača knjige, direktora „Ključ izdavaštva“, Milana Trpkovića, zbog velikog interesovanja, u pripremi je drugo izdanje ove publikacije.

Pogledajte video prilog!

Predstavnici ruske emigracije, između ostalog, unapredili su i srpski strip izdigavši ga na mnogo viši nivo, osnivanjem „Beogradskog kruga“ koji je predstavljao grupu crtača stripova koji su tridesetih godina 20. veka radili u Beogradu. Ova beogradska škola stripa čuvena je u svetskim razmerama. Velikog traga, carski Rusi ostavili su i u srpskom baletu, operi, arhitekturi, inženjerstvu, avijaciji i u mnogim drugim oblastima.

Preporučujemo još …


Novobečejske vesti
Vesti dana - video

Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Vremenska prognoza

NOVI BEČEJ Vreme
Fejsbuk

Emisije

Nedeljni pregled vesti

TV Novi Bečej

Nedeljni pregled vesti

Novobečejska događanja

TV Novi Bečej

Novobečejska događanja

Iz mog ugla

TV Novi Bečej

Iz mog ugla

Vojvođanska aktivizacija

TV Novi Bečej

Vojvođanska aktivizacija

Sport - Novi Bečej

TV Novi Bečej

Sport - Novi Bečej
Budi human - Helena