instagram
 
instagram

Kultura

Igoru Miroviću Nagrada „Despotica Angelina Branković“

TV Novi Bečej • Danilo Gurjanov • 18. novembar 2022. • 15:02 •

Igoru Miroviću Nagrada „Despotica Angelina Branković“ Igor Mirović

Ovogodišnja književna nagrada „Despotica Angelina Branković“ dodeljena u Domu kulture opštine Novi Bečej u okviru manifestacije „Slovo ljubve“ pripala je pesniku Igoru Miroviću za knjigu pesama „Svetlo u svetioniku“ u ovogodišnjem izdanju beogradske „Lagune“. Manifestacija „Slovo ljubve“ i nagrada „Despotica Angelina Branković“ podsećaju na manje poznat deo srpske istorije, period kada su ovaj deo Banata i naselje Arača u blizini Novog Bečeja bili u posedu srpskih despota Stefana Lazarevića i Đurđa Brankovića, nastavljača nemanjićke tradicije severno od Save i Dunava.

Žiri koji je odlučivao o ovogodišnjoj nagradi „Despotica Angelina Branković“ radio je u sastavu: prof. dr Zoran Đerić, predsednik, Perica Milutin, pesnik i prethodni dobitnik nagrade i Radovan Vlahović, književnik i direktor Banatskog kulturnog centra.

Igor Mirović rođen je 1968. godine u Kruševcu. Do sada je objavio četiri pesničke knjige: Nebo nad Vizantijom (u izdanju Književne zajednice Novog Sada, 1994. godine), Kremen plamen (u izdanju Prometeja iz Novog Sada, 2004. godine), Povratak u logos (u izdanju Prometeja iz Novog Sada, 2020. godine) i nagrađenu Svetlo u svetioniku. Mirović je zastupljen i u antologijama: Srpski sever, dr Draška Ređepa; Pelud sveta, Pere Zupca; Pesnici Novog Sada, dr Zorana Đerića i Novi Sad – pesnička prestonica, dr Zorana Đerića. Pesme su mu prevođene na rumunski, mađarski, slovački i makedonski jezik.

Ovogodišnju manifestaciju „Slovo ljubve“ Banatski kulturni centar iz Novog Miloševa organizovao je u saradnji sa Domom kulture opštine Novi Bečej, a uz podršku novobečejske opštine.

Nagradu Igoru Miroviću koja se sastoji od povelje i ikone Prepodobne Mati Angeline, autorke Silvije Vlahović, uručio je prof. dr Dragan Stanić, predsednik Matice srpske.

Pogledajte video prilog!

Preporučujemo još …


Novobečejske vesti
Vesti dana - video

Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Vremenska prognoza

NOVI BEČEJ Vreme
Fejsbuk

Emisije

Nedeljni pregled vesti

TV Novi Bečej

Nedeljni pregled vesti

Novobečejska događanja

TV Novi Bečej

Novobečejska događanja

Iz mog ugla

TV Novi Bečej

Iz mog ugla

Vojvođanska aktivizacija

TV Novi Bečej

Vojvođanska aktivizacija

Sport - Novi Bečej

TV Novi Bečej

Sport - Novi Bečej
Budi human - Helena