instagram
 
instagram

Kultura

Priča o Bisernom ostrvu kroz fotografije

TV Novi Bečej • Sanja Milenković • 16. septembar 2022. • 15:07 •

Priča o Bisernom ostrvu kroz fotografije

U organizaciji Doma kulture opštine Novi Bečej na Tiskom keju osvanula je postavka nove izložbe pod nazivom „Gedeon Rohonci – Biserno ostrvo“, autora Karolja Andrea.
Kako smatra saradnica ove ustanove, Edit Zerebelji Tenji, autor izložbe, kolekcionar i hroničar Karolj Andre,  umnogome je zaslužan za očuvanje kulturno-istorijske baštine Novog Bečeja.

Glavni junak ove izložbe, Gedeon Rohonvi, rođen je pre tačno 170 godina, a imannje je nasledio Oca Lipota Rohoncija i majke Klare Šišanji. U vreme velike regulacije reke, imanje je postalo ostrvo oivičeno starom i koritom nove Tise i pretvoreno je u uzorno poljoprivredno dobro na kome se nalazio voćnjak, vinograd i baštovanluk. Krajem 19. veka deo svojih proizvoda izvozio je u zapadne države Evrope, a naročitu pažnju poklanjao je kvalitetu  i pakovanju kajsije, zelene i crvene paprike, stonog grožđa, vina Krokan, kao i dinje Tiski biser. Kao predstavnik Turskobečejskog okruga u Mađarskom parlamentu gotovo dve decenije zastupao je i branio interese svojih sugrađana.

Po rečima autora izložbe, ovaj biser ostrva imao je specifičan miris i ukus, ali i lepotu koja je mamila i budila neodoljivu želju da se proba, a u šta je, kako kaže, imao sreću da se lično uveri. O boemskom životu barona Rohoncija, strasti za konjima, trkama klizanjem i dvobojima i danas se pričaju priče i anegdote, negujući ujedno trag koji je ostavio svojim uspešnim privrednim delovanjem, a koje je na koncu i proslavilo ime varoši na levoj obali Tise.










 

Preporučujemo još …


Novobečejske vesti
Vesti dana - video

Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Vremenska prognoza

NOVI BEČEJ Vreme
Fejsbuk

Emisije

Nedeljni pregled vesti

TV Novi Bečej

Nedeljni pregled vesti

Novobečejska događanja

TV Novi Bečej

Novobečejska događanja

Iz mog ugla

TV Novi Bečej

Iz mog ugla

Vojvođanska aktivizacija

TV Novi Bečej

Vojvođanska aktivizacija

Sport - Novi Bečej

TV Novi Bečej

Sport - Novi Bečej
Budi human - Helena