instagram
 
instagram

Kultura

„Obzorja na Tisi“ obeležila jubilej - 30 godina postojanja

TV Novi Bečej • Danilo Gurjanov • 31. maj 2022. • 16:32 •

„Obzorja na Tisi“ obeležila jubilej - 30 godina postojanja Dobitnici Plaketa za poseban doprinos manifestaciji, foto: Goran Dobožanov

U Domu kulture opštine Novi Bečej ove godine održana su jubilarna 30. „Obzorja na Tisi - Dani Josifa Marinkovića“ u Novom Bečeju, muzička manifestacija koja neumorno čuva sećanje na život i delo jednog od najznačajnijih srpskih kompozitora Josifa Marinkovića, negujući istovremeno i srpsku solo pesmu. Jubilarna manifestacija bila je revijalnog karaktera, pa ove godine nije održano ni Otvoreno takmičenje mladih solo pevača niti Pozivni kompozitorski konkurs za solo pesmu koji se, inače, bijenalno smenjuju.

Program jubilarnih „Obzorja na Tisi“ otvorila je promocija 3. toma konkursnih kompozicija pod nazivom „Solo pesme sa Pozivnog kompozitorskog konkursa 3“ čime je obuhvaćeno svih 115 dosadašnjih solo pesama nastalih u okviru ove manifestacije. O značaju ovog konkursa za srpsku solo pesmu i za kulturu uopšte govorili su prof. dr Dimitrije Golemović, etnomuzikolog i kompozitor, prof. Vladimir Tošić i Minta Aleksinački, obojica kompozitori.

U okviru svečanog programa proslave jubileja usledilo je tradicionalno polaganje sveća na bistu Josifa Marinkovića ispred novobečejskog Doma kulture, uz nastup Pevačke grupe Srednje škole Novi Bečej pod rukovodstvom Sofije Jegdić Gurjanov, nastavnice muzičke kulture, nakon čega i otvaranje izložbe „30 godina Obzorja na Tisi“ u Galeriji „Selo“ autora Stevana Davidovića.

U pozorišnoj sali Doma kulture prikazan je dokumentarni film „30 godina Obzorja na Tisi“, a manifestaciju su svojim govorima otvorili Saša Maksimović, predsednik opštine Novi Bečej, pomoćnik pokrajinske sekretarke za kulturu, Miroslav Ilić i Marijana Baračkov, predsednica OO manifestacije. Upriličeno je i uručenje Plaketa za poseban doprinos manifestaciji zaslužnim kolektivima i pojedincima, među kojima je bila i operska diva Vera Kovač Vitkai.

Ovogodišnju besedu o Josifu Marinkoviću govorila je dr Ana Zečević, teoretičarka muzike i teatrološkinja, nakon čega je sedmoro izvođača sa prethodnih „Obzorja na Tisi“ izvelo koncert „Darovi Obzorja“. Nastupili su Jelena Končar (mesosopran), Ljubomir Popović (tenor), Dragana Popović (mecosopran), Predrag Kačavenda (bariton), Ana Stanković (sopran), Vasa Stajkić (bariton) i Dunja Simić (sopran).

Tradicionalno u okviru „Obzorja na Tisi“ u Novom Bečeju položen je i venac na spomen-ploču na rodnoj kući Josifa Marinkovića u Novom Bečeju, uz posetu spomen-sobi ovog kompozitora u Zavičajnom muzeju „Glavaševa kuća“.

Pogledajte video prilog!

Preporučujemo još …


Novobečejske vesti
Vesti dana - video

Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Vremenska prognoza

NOVI BEČEJ Vreme
Fejsbuk

Emisije

Nedeljni pregled vesti

TV Novi Bečej

Nedeljni pregled vesti

Novobečejska događanja

TV Novi Bečej

Novobečejska događanja

Iz mog ugla

TV Novi Bečej

Iz mog ugla

Vojvođanska aktivizacija

TV Novi Bečej

Vojvođanska aktivizacija

Sport - Novi Bečej

TV Novi Bečej

Sport - Novi Bečej
Budi human - Helena