instagram
 
instagram

Kultura

Novi Bečej uspešan domaćin Smotre mađarskih ansambala iz Vojvodine

TV Novi Bečej • Sanja Milenković • 4. oktobar 2021. • 15:55 •

Novi Bečej uspešan domaćin Smotre mađarskih ansambala iz Vojvodine

Proteklog vikenda Novi Bečej bio je domaćin Smotre mađarskih ansambala narodne muzike, folklornih grupa i solista iz Vojvodine. Tokom 2 dana, kroz pesmu i igru, a obučeni u najraskošnije nošnje iz različitih krajeva, učesnici festivala predstavili su bogatstvo mađarske kulture i običaja, a nastupu folklornih grupa, uz prigodan muzički program, prethodila je promocija knjige Novobečejca Karolja Andrea „Krstovi Novog Bečeja“ gde je prikazana i izložba koja predstavlja restrospektivu rada etnologa Aniko Bodora i Lajoša Kiša.

Bela Mičik solista je i graditelj tradicionalnih instrumenata koje je, sa gostima iz Mezetura,
predstavio ovom prilikom.

Knjigu autora Karolja Andrea „Krstovi Novog Bečeja“ predstavio je župnik u rimokatoličkoj crkvi Sveta Klara Asiška u Novom Bečeju, Jožef Melar, a moderator večeri bila je Agneš Želi.

Na poleđini knjige, autor je izrazio zahvalnost svima onima koji su dali svoj doprinos u nenom nastajanju, među kojima je i župnik Jožef Melar.

Festival je zvanično otvoren u subotu, svečanom povorkom do amfiteatra na kom je, pored potpredsednica Skupštine Republike Srbije, Elvire Kovač, Judite Pirići Sabo, glavne načelnice Državnog sekretarijata za nacionalnu politiku pri vladi Mađarske i predsednice Saveta festival, Gabrijele Timar, prisutne pozdravio i Saša Maksimović, predsednik opštine Novi Bečej.

Učešće na ovogodišnjem 57. Đenđešbokretu i 44. smotri Durindo uzelo je više od 2000 učesnika iz različitih delova Vojvodine, potvrdio je organizator Laslo Ilija.

Učesnike je u različitim segmentima ocenjivao žiri iz Vojvodine i Mađarske, objašnjava organizator.

Laslo Ilija podsetio je da je festival u Novom Bečeju prvi put održan pre 25 godina i istakao da su se i ovoga puta potrudili da budu zastupljene grupe iz svih delova Vojvodine, kako u folklornom, tako i u muzičkom delu festivala.


 

Preporučujemo još …


Novobečejske vesti
Vesti dana - video

Novobečejske vesti
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Vremenska prognoza

NOVI BEČEJ Vreme
Fejsbuk

Emisije

Nedeljni pregled vesti

TV Novi Bečej

Nedeljni pregled vesti

Novobečejska događanja

TV Novi Bečej

Novobečejska događanja

Iz mog ugla

TV Novi Bečej

Iz mog ugla

Vojvođanska aktivizacija

TV Novi Bečej

Vojvođanska aktivizacija

Sport - Novi Bečej

TV Novi Bečej

Sport - Novi Bečej
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad