instagram
 
instagram

Kultura

Predstavljena izložba starih i retkih knjiga Gradske biblioteke u Zrenjaninu

TV Novi Bečej • Sanja Milenković • 24. septembar 2021. • 16:38 •

Predstavljena izložba starih i retkih knjiga Gradske biblioteke u Zrenjaninu

U galeriji Narodne biblioteke Novi Bečej sinoć je otvorena izložba „Stare knjige i rukopisi“ Gradske narodne bilioteke "Žarko Zrenjanin" iz Zrenjanina, autora Nataše Stoiljkovski i Predraga Jeremića. Priprema pomenute postavke i video zapisa, uz izradu kataloga predstavlja završnu fazu projekta čija je tema bila izučavanje stare i retke knjige Gradske biblioteke u Zrenjaninu, a koji je započet u saradnji sa matičnom bibliotekom Matice Srpske pre nepunih 5 godina.

U procesu proučavanja ovih rariteta poseban napor uložen je u iščitavanje zapisa, posveta i pečata unutar knjiga koji odaju svojevrsni identitet svakog primerka ponaosob.

U skladu sa Zakonom o staroj i retkoj bibliotečkoj građi, svaki primerak tretiran je kao poseban entitet i kulturno dobro od velikog značaja. Najstarija knjiga u posedu zrenjaninske biblioteke štampana je u Ulmu 1543. godine, a u pitanju je “Hronika svetske istorije Sebastiana Franka”.

Da prezentacija ove izložbe nije i završetak saradnje ove dve ustanove, potvrdio je i direktor Narodne biblioteke Novi Bečej, Vladimir Davidović, koji je objasnio da će u okviru Projekta zaštite stare i retke knjige, kao vredno kulturno nasleđe, biti konzervirani i trajno sačuvani određeni primerci koji se nalaze u vlasništu i ove ustanove.

Najstarija knjiga u fondu novobečejske biblioteke jeste “Trebnik”, pravoslavna bogoslužbena knjiga štampana 1749. godine u Rusiji, pod vladavinom Carice Jelisavete Petrovne, ćerke Petra Velikog.

Projekat Gradske narodne biblioteke "Žarko Zrenjanin", kojim je kroz 4 faze, do sada restaurirano 57 publikacija, 2 priveza i 5 rukopisa, a u okviru kog je do kraja godine planirana zaštita još 17 starih knjiga, finansijski je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Više saznajte u TV prilogu!


 

Preporučujemo još …


Novobečejske vesti
Vesti dana - video

Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Vremenska prognoza

NOVI BEČEJ Vreme
Fejsbuk

Emisije

Nedeljni pregled vesti

TV Novi Bečej

Nedeljni pregled vesti

Novobečejska događanja

TV Novi Bečej

Novobečejska događanja

Iz mog ugla

TV Novi Bečej

Iz mog ugla

Vojvođanska aktivizacija

TV Novi Bečej

Vojvođanska aktivizacija

Sport - Novi Bečej

TV Novi Bečej

Sport - Novi Bečej
Budi human - Helena