instagram
 
instagram

Kultura

U delima Radovana Vlahovića sačuvana autentičnost banatskog duha

TV Novi Bečej • Sanja Milenković • 8. septembar 2021. • 15:23 •

U delima Radovana Vlahovića sačuvana autentičnost banatskog duha

U galeriji Banatskog kulturnog centra u Novom Miloševu proteklog vikenda održana je promocija 3 knjige u izdanju pomenute ustanove kulture. U pitanju su zbirke pripovedaka „Sve je u glavi“ i „Pun mesec i harmonika“, autora Radovana Vlahovica, kao i knjige pod nazivom „Panonsku ti dušu pružam-kritička razmatranja kratke proze Radovana Vlahovićaˮ, autorke Milane Poučki. U svojim pričama, Vlahović oživljava jednoličnu, a opet toliko bogatu svakodnevicu prosečne paorske porodice u Banatu tokom 20. veka, govoreći ujedno o  čovekovoj težnji da se vraća u prošlost, ali i o njenim segmentima koji u nama jednako bude melanholiju i radost.

Prezentujući svoj rad na blogu i društvenim mrežama, Vlahović još jednom uspešno stvara sponu između moderne tehnologije i onog suštinskog u nama, uprežući, kako kaže, savremena sredstva u kola literature i umetnosti koju stvara.

Na promociji su, pored autora knjiga, govorile još i Senka Vlahović, umetnička direktorica Banatskog kulturnog centra i književnica Jelena Đorđević koja knjigu priča “Sve je u glavi” opisuje kao omanji roman namenjen svim generacijama kom pojedinosti iz piščeve prošlosti daju autobiografsku notu.

Da su arhaični, književno ne toliko ispravni izrazi, ono što Radovana Vlahovića izdvaja od drugih i doprinosi autentičnosti i verodostojnosti događaja o kojima piše, slaže se i književnica, Milana Poučki.

Njena knjiga „Panonsku ti dušu pružam-kritička razmatranja kratke proze Radovana Vlahovićaˮ, sadrži 10 zbirki priča biranih antologijski, izdavajajući u njoj ono što je smatrala najupečatljivijim i najvrednijim u radu Radovana Vlahovića, uz kritički osvrt na pomenuto štivo.

 

Preporučujemo još …


Novobečejske vesti
Vesti dana - video

Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Vremenska prognoza

NOVI BEČEJ Vreme
Fejsbuk

Emisije

Nedeljni pregled vesti

TV Novi Bečej

Nedeljni pregled vesti

Novobečejska događanja

TV Novi Bečej

Novobečejska događanja

Iz mog ugla

TV Novi Bečej

Iz mog ugla

Vojvođanska aktivizacija

TV Novi Bečej

Vojvođanska aktivizacija

Sport - Novi Bečej

TV Novi Bečej

Sport - Novi Bečej
Budi human - Helena