instagram
 
instagram

Kultura

Izložba "Tolstoj i Dostojevski u Srpskoj kulturi" otvorena do 18. septembra

TV Novi Bečej • Sanja Milenković • 6. septembar 2021. • 15:59 •

Izložba

U galeriji „Selo“ Doma kulture opštine Novi Bečej otvorena je izložba pod nazivom "Tolstoj i Dostojevski u Srpskoj kulturi", autorke Nataše Bulatović. Ovom postavkom, u okviru manifestacije "Dani srpske kulture u Rusiji", 2011. godine obeležena je stogodišnjice smrti Lava Nikolajeviča Tolstoja i dva velika jubileja Fjodora Mihajloviča Dostojevskog, 190 godina od rođenja i 130 godina od smrti. Izložbu u Novom Bečeju organizovalo je Društvo srpsko - ruskog prijateljstva "Vološinov”, u saradnji sa Bibliotekom grada Beograda, čime su na jedinstven način obeležena 2 veka od rođenja Dostojevskog.

Pomenuta izložba predstavlja jedan od segmenata koji povezuju ova dva naroda, a njena uloga naročito je značajna kao potpora u obrazovanju mladih, naročito učenika srednje škole, koji će u narednom periodu imati priliku da je posete i iz nje na potpuno drugačiji način upoznaju lik i dela dva najveća uma ruske i svetske književnosti.

Na otvaranju izložbe govorio je i bivši profesor književnosti na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, Zoran Subotički, ističući njenu autentičnost u tome što klasična dela Tolstoja i Dostojevskog prikazuje u potpuno drugačijoj formi, kroz film i teatar.

Potpuno razumevanje dela Tolstoja i Dostojevskog iziskuje zrelost i hrabrost ulaska u avanturu samoispitivanja i podrazumeva prihvatanje sopstvene ljudskosti i pogrešivosti, zaključio je profesor Subotički.

Izložba "Tolstoj i Dostojevski u Srpskoj kulturi" biće otvorena do 18. septembra.

Preporučujemo još …


Novobečejske vesti
Vesti dana - video

Novobečejske vesti
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Vremenska prognoza

NOVI BEČEJ Vreme
Fejsbuk

Emisije

Nedeljni pregled vesti

TV Novi Bečej

Nedeljni pregled vesti

Novobečejska događanja

TV Novi Bečej

Novobečejska događanja

Iz mog ugla

TV Novi Bečej

Iz mog ugla

Vojvođanska aktivizacija

TV Novi Bečej

Vojvođanska aktivizacija

Sport - Novi Bečej

TV Novi Bečej

Sport - Novi Bečej
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad