instagram
 
instagram

Društvo

Konkurs za stručno osposobljavanje vojnih pilota i operatera

TV Novi Bečej • Sanja Milenković • 23. februar 2024. • 12:29 •

Konkurs za stručno osposobljavanje vojnih pilota i operatera

Pored školovanja pilota kroz studije na Vojnoj akademiji, treću godinu za redom Vojska Srbije pruža mogućnost da putem Vojno stručnog osposobljavanja rezervnih oficira roda avijacija postanete vojni pilot.

Što znači, da svi oni koji su diplomirali i stekli visoko obrazovanje na nekoj od visokoškolskih ustanova u Republici Srbiji, i nisu stariji od 27 godina, mogu da se prijave i savladavanjem Vojno stručnog osposobljavanja i predviđene letačke obuke, stupe u profesionalnu vojnu službu u svojstvu oficira avijacije i dobiju zvanje vojnog pilota.

U mnogim vazduhoplovstvima u svetu je praksa da se kroz ovakav model osposobljavanja diplomcima civilnih fakulteta nudi mogućnost da postanu piloti borbenih aviona i helikoptera. Takvu mogućnost pruža i Vojska Srbije.

Konkurs za prijem kandidata za Vojno stručno osposobljavanje rezervnih oficira roda avijacije, otvoren je do 31. marta ove godine, a na konkurs mogu da se prijave
- svi državljani Republike Srbije, muškog i ženskog pola
- koji imaju završene osnovne akademske studije sa ostvarenih 240 ESPB bodova i
- koji do kraja 2024. godine navršavaju do 27 godina života

Kandidati mogu podneti prijave za tri specijalnosti roda avijacije:
-  za pilota aviona
- za pilota helikoptera i
- za pilota - operatera daljinski pilotiranih vazduhoplova.

Ključni proces selekcije obuhvata medicinsko-zdravstvenu procenu na Vazduhoplovno medicinskom institutu, padobransku obuku sa dva padobranska skoka i na kraju selektivno letenje na avionu Utva-75. I taj proces selekcije je potpuno isti kao i za kandidate koji konkurišu za Vojnu akademiju.

Kandidati koji konkurišu za operatera DPV ne upućuju se na padobransku obuku i selektivno letenje. Kandidati koji savladaju selektivno letenje, započinju Vojnostručno osposobljavanje na Vojnoj akademiji, u trajanju od šest meseci, nakon čega se promovišu u prvi oficirski čin. Time stupaju u profesionalnu vojnu službu, u svojstvu oficira avijacije. Zatim se raspoređuju se u letačke jedinice i savladavanjem letačke obuke predviđene planom i programom na avionu Lasta, stiču zvanje pilota Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane.

U toku dalje službe, a u zavisnosti od zdravstvene procene, njihovih sklonosti, sposobnosti i rezultata koje pokažu tokom osnovne letačke obuke, nastaviće sa usavršavanjem i preobukom na savremene tipove borbenih vazduhoplova. Pa ukoliko neko sanja da postane pilot na najsavremenijim helikopterima ili lovačkim avionima, to će moći i da ostvari.

Vreme koje polaznici kursa provedu na obuci, do stupanja u profesionalnu vojnu službu, takođe će se računati u staž. Tokom osposobljavanja dobijaju mesečna primanja, a nakon završetka i stupanja u profesionalnu vojnu službu ostvariće i sve prinadležnosti koje pripadaju PVL.

Poslednjih nekoliko godina izvršeno je značajno opremanje i ulaganje u vazduhoplovstvo, pa tako se i u narednom periodu nastavlja sa nabavkom novih aviona i helikoptera i opreme, što mladim pilotima pruža mogućnost za stalnim usavršavanjem. Nama mladi ljudi trebaju jer ovo i jeste profesija za mlade ljude!


Siguran stalni posao, mogućnost usavršavanja u zemlji i inostranstvu, redovna primanja, mogućnost rešavanja stambenog pitanja, zdravstvena zaštita, beneficirani radni staž ... Samo su neki od benefita koji ostvaruju vojni piloti.

O načinu konkurisanja i o svim opštim i posebnim uslovima konkursa, kandidati se mogu informisati na sajtu Ministarstva odbrane.

Preporučujemo još …


Novobečejske vesti
Vesti dana - video

Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Vremenska prognoza

NOVI BEČEJ Vreme
Fejsbuk

Emisije

Nedeljni pregled vesti

TV Novi Bečej

Nedeljni pregled vesti

Novobečejska događanja

TV Novi Bečej

Novobečejska događanja

Iz mog ugla

TV Novi Bečej

Iz mog ugla

Vojvođanska aktivizacija

TV Novi Bečej

Vojvođanska aktivizacija

Sport - Novi Bečej

TV Novi Bečej

Sport - Novi Bečej
Budi human - Helena