instagram
 
instagram

Društvo

Pravoslavna crkva danas slavi treći dan Božića i Svetog Stefana

TV Novi Bečej • Danilo Gurjanov • 9. januar 2023. • 13:48 •

Pravoslavna crkva danas slavi treći dan Božića i Svetog Stefana

Pravoslavni vernici u Novom Bečeju prema tradiciji i običajima i ove godine proslavili su najradosniji hrišćanski praznik - Božić. Nakon jutarnje seče badnjaka i Svete liturgije u popodnevnim časovima Badnjeg dana u Hramu Svetog Nikolaja u Novom Bečeju održano je večernje bogosluženje sa paljenjem badnjaka uz podelu osveštanih badnjačića, nakon čega i ponoćno jutrenje. Na sam dan Božića Vranjevčani su tradicionalno na konjima „ispratili“ Božić. Drugog dana Božića Sveta liturgija održana je u manastiru na Tiskom keju.

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas, na treći dan Božića, slave Stevanjdan posvećen Svetom prvomučeniku i arhiđakonu Stefanu. Ovog sveca Srbi nazivaju Stevanom Vetrovitim, pa veruju da se treba čuvati vetra, da ne bi došlo do ozbiljnog razboljevanja.

Arhiđakon Stefan je prvi svetitelj koji je nastradao za hrišćansku veru, pa se ovaj praznik slavi kao sećanje na njegov život. Ovaj svetac bio je Jevrejin i rođak apostola Pavla, koji je snagom svoje vere činio mnoga čudesa. Kako je bio prvi od sedmorice koga su apostoli postavili u službu pomaganja sirotinji u Jerusalimu, prozvan je arhiđakonom.

Sveti Stefan bio je nadahnut silom svetog duha, kao i dvanaest velikih apostola. Njegova dobra dela, pomaganje ljudima, kao i čudesa koja je izveo pominju se u Svetom pismu Novog zaveta.

Inače, na današnji dan se iz kuće iznosi božićna slama, ali tiho i pažljivo da se ne „otera“ Božić. Ta „tišina“ je potrebna, jer je slava Svetog Stefana trećeg dana najradosnijeg hrišćanskog praznika. Slama se, zbog verovanja u njenu plodotvornu moć, prvo pažljivo pomete i sakupi, a potom ostavlja u štalu, voćnjak ili među pčele, da pojača rod ili napredak.

Preporučujemo još …


Novobečejske vesti
Vesti dana - video

Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Vremenska prognoza

NOVI BEČEJ Vreme
Fejsbuk

Emisije

Nedeljni pregled vesti

TV Novi Bečej

Nedeljni pregled vesti

Novobečejska događanja

TV Novi Bečej

Novobečejska događanja

Iz mog ugla

TV Novi Bečej

Iz mog ugla

Vojvođanska aktivizacija

TV Novi Bečej

Vojvođanska aktivizacija

Sport - Novi Bečej

TV Novi Bečej

Sport - Novi Bečej
Budi human - Helena