instagram
 
instagram

Društvo

Danas je Badnji dan

TV Novi Bečej • Danilo Gurjanov • 6. januar 2023. • 13:22 •

Danas je Badnji dan

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas praznuju Badnji dan koji se obeležava uoči Božića i najavljuje ga. Ovaj praznik ime je dobio po badnjaku koji se unosi u domove, a ustaljen je običaj da se na ovaj dan okuplja porodica za posnom trpezom.

Badnji dan počinje odlaskom u šumu i sečenjem badnjaka rano ujutro, a završava posnom večerom i bdenjem kojim se iščekuje dan rođenja Isusa Hrista.

Po povratku iz šume badnjak se ne unosi odmah u kuću, već se čeka da padne mrak. Kada se badnjak stavi na ognjište, posipa se žitom, medom i vinom, uz niz ritualnih radnji koje treba da obezbede zdravlje i napredak cele kuće i porodice.

Na Badnji dan u kuću se unosi i slama u koju se stavljaju posebni mali darovi, a deca ih uveče traže po kući pijučući, pa se taj običaj tradicionalno zove pijukanje.

Badnji dan je poslednji dan 40-dnevnog božićnog posta kojim se vernici čiste od raznih telesnih i duhovnih slabosti.

Na trpezi se tradicionalno nalaze pasulj prebranac, riba, suve šljive, smokve i kajsije, sveže jabuke, med, orasi, bademi, turšija, posne pite...

U pojedinim delovima Vojvodine na Badnje veče se i dalje neguje običaj korinđanja kada deca božićnim pesmama svojim komšijama čestitaju Božić, a za uzvrat dobijaju darove.

Ko se tokom godine sa nekim zavadio, na Badnji dan treba da se pomiri, kako bi Hristov rođendan proveli u miru i ljubavi. Na ovaj način se podseća da je opraštanje dar božiji i jedna od najtežih hrišćanskih vrlina.

Preporučujemo još …


Novobečejske vesti
Vesti dana - video

Novobečejske vesti
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Vremenska prognoza

NOVI BEČEJ Vreme
Fejsbuk

Emisije

Nedeljni pregled vesti

TV Novi Bečej

Nedeljni pregled vesti

Novobečejska događanja

TV Novi Bečej

Novobečejska događanja

Iz mog ugla

TV Novi Bečej

Iz mog ugla

Vojvođanska aktivizacija

TV Novi Bečej

Vojvođanska aktivizacija

Sport - Novi Bečej

TV Novi Bečej

Sport - Novi Bečej
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad