instagram
 
instagram

Društvo

Predstavljena naučna studija o značaju tršćanskih Srba

TV Novi Bečej • Danilo Gurjanov • 19. oktobar 2022. • 14:50 •

Predstavljena naučna studija o značaju tršćanskih Srba Olivera Bolta i dr Mila Mihajlović

Trst, grad slovenskog imena, najvažnija luka nekadašnjeg Austrijskog carstva, vrtoglavo se počeo razvijati u 18. veku. Tome su doprineli, najpre, status slobodne luke, a potom i slobodnog pomorskog grada koji je sa sobom doneo i političku autonomiju, što je bilo ključno za ekonomski razvitak grada. To je privuklo različite doseljenike među kojima su se našli i Srbi koji će ubrzo postati vodeći poslovni i ekonomski faktor u gradu, doprinoseći daljem razvoju Trsta, uz velike zasluge koje su činili svojoj otadžbini i svom narodu. Koliki trag su ostavili tršćanski Srbi na kulturu i istoriju čitavog regiona, ali i zašto su danas potpuno nestali, u okviru naučne studije istraživala je dr Mila Mihajlović, istoričarka poreklom iz Novog Miloševa.

O ovoj inetersantnoj i u velikoj meri zaboravljenoj temi dr Mihajlović govorila je sinoć u Domu kulture opštine Novi Bečej gde je u organizaciji novobečejske Narodne biblioteke održana promocija autorkine knjige „Kulturno pamćenje tršćanskih Srba“. Program su upotpunile pesme poznatog tršćanskog Srbina Nikole Đurkovića u izvođenju soprana Olivere Bolte, vokalne solistkinje iz Novog Sada.

Pogledajte video prilog!

Dr Milа Mihаjlović, gimnаziju je zаvršilа u Zrenjаninu, а fаkultet u Rimu, na Konzervаtorijumu „Sаntа Ćećilijа“, odsek solo pevаnjа. Mаgistrirаlа je na beogradskom Fаkultetu muzičkih umetnosti, a doktorirаlа sа nаjvišom ocenom nа temu „Kulturno pаmćenje tršćаnskih Srbа“ na Fаkultetu zа kulturu i medije, Univerziteta „Džon Nezbit“, u Beogrаdu. Odlukom Mаtičnog odborа Ministаrstvа prosvete Republike Srbije, 2018. godine steklа je zvаnje nаučnog sаrаdnikа humаnističkih nаukа, nаučnа grаnа: istorijа. Autorka je osam naučnih knjiga. Živi i radi u Rimu.

Preporučujemo još …


Novobečejske vesti
Vesti dana - video

Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Vremenska prognoza

NOVI BEČEJ Vreme
Fejsbuk

Emisije

Nedeljni pregled vesti

TV Novi Bečej

Nedeljni pregled vesti

Novobečejska događanja

TV Novi Bečej

Novobečejska događanja

Iz mog ugla

TV Novi Bečej

Iz mog ugla

Vojvođanska aktivizacija

TV Novi Bečej

Vojvođanska aktivizacija

Sport - Novi Bečej

TV Novi Bečej

Sport - Novi Bečej
Budi human - Helena