instagram
 
instagram

Društvo

Šta sve treba da znate kada je u pitanju popis stanovništva

TV Novi Bečej • Sanja Milenković • 7. oktobar 2022. • 14:01 •

Šta sve treba da znate kada je u pitanju popis stanovništva

U subotu, 1. Oktobra, od 8 časova počeo je popis stanovništva i trajaće do kraja meseca. Republički zavod za statistiku koristi ovu metodu za neposredno prikupljanje podataka radi utvrđivanja tačnog broja građana i njihovih potreba, što je okosnica za dalje formulisanja i sprovođenje socijalnih i ekonomskih politika države. Na koje oblasti se odnose pitanja u formularu predviđenom za ove potrebe i zbog čega je važno da građani na njih daju potpune i tačne odgovore, objasnila je Ivana Dobožanov, instruktorka za rad u popisu 2022. godine.

Nakon upita o ličnim podacima, stambenom prostoru i domaćinstvu, slede pitanja vezana za etno-kulturološka obeležja, a koja se odnose na maternji jezik, veroispovest i nacionalnu pripadnost, na šta građani po Zakonu nisu dužni da daju odgovor. Na prethodno navedena, nadovezuju se i pitanja o obrazovanju i ekonomskim obeležjima.

Postoje različite kategorije lica koja su obuhvaćena ovim popisom, dodala je instrukturka Valentina Vlaškalin. Kako navodi, popisuju se i svi oni koji su trenutno odsutni, odnosno, privremeno prisutni, uz napomenu da li se nalaze u nekom drugom mestu u državi ili inostranstvu i još jednom podseća da su, prema Zakonu, lica obuhvaćena popisom dužna da u njemu učestvuju.

Ukoliko vas ne pronađu kod kuće, popisivači će vas ponovo potražiti, a šta još spada u  njihova ovlašćenja, ali i obaveze, podsetila je instruktorka Hermina Rajber.

U slučaju tehničkih problema na terenu, popisivači imaju pravo da umesto lap topa,  predviđenog kao primarno sredstvo za rad, koriste papirni obrazac sa kog će prvom prilikom podatke preneti u elektronsku formu.

Kada je u pitanju teritorija opštine Novi Bečej, za popis stanovništva 2022. Godine angažovano je 34 popisivača koje je obučavalo ukupno 6 instruktora, a to su pored pomenutih, još i Biljana Žarkov Baštovanov, Žužana Pap i Laura Garčev.

Preporučujemo još …


Novobečejske vesti
Vesti dana - video

Novobečejske vesti
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Vremenska prognoza

NOVI BEČEJ Vreme
Fejsbuk

Emisije

Nedeljni pregled vesti

TV Novi Bečej

Nedeljni pregled vesti

Novobečejska događanja

TV Novi Bečej

Novobečejska događanja

Iz mog ugla

TV Novi Bečej

Iz mog ugla

Vojvođanska aktivizacija

TV Novi Bečej

Vojvođanska aktivizacija

Sport - Novi Bečej

TV Novi Bečej

Sport - Novi Bečej
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad