instagram
 
instagram

Društvo

Međunarodnim danom žena započeta akcija Mesec romskog ženskog aktivizma

TV Novi Bečej • Sanja Milenković • 8. mart 2022. • 16:04 •

Međunarodnim danom žena započeta akcija Mesec romskog ženskog aktivizma

U okviru akcije Mesec romskog ženskog aktivizma koja počinje 8.marta a završava se 8.aprila Udruženje Roma Novi Bečej sprovešće 6 akcija „Na kafi protiv rodno zasnovanog nasilja i diskriminacije“ u okviru projekta  „Progovori – na tebi je red“ podržanog od strane ambasade Norveške i UNWOMEN kancelarije u Srbiji, u okviru projekta „Bezbednost žena u Srbiji – Nisi sama!“.

Cilj ovih akcija je da Romkinje i druge višestruko marginalizovane i manjinske  grupe žena i devojaka u ruralnim područjima znaju koji su mehanizmi podrške ženama koje su preživele nasilje i diskriminaciju na raspolaganju i u toku ovog meseca sprovodiće se u Novom Miloševu, Tarašu, Kovinu, Borči, Alibunaru i  Kovačici.

U okviru ovog  projekta Udruženje Roma Novi Bečej sa resursima Multietničke feminističke mreže Vojvodine sprovelo je istraživanje o dostupnim socijalnim uslugama za žene i devojke žrtve nasilja iz ruralnih sredina na teritoriji APV čije će istraživanje predstaviti 8. Aprila povodom Svetskog dana Roma i Romkinja u Zrenjaninu .

U toku ovog meseca Multietnička Feministička mreža pod liderstvom Romkinja koja broji 20 organizacija i aktiva žena  će takođe sprovesti 4 ulične akcije u Mramorku, Ečkoj, Kumanu i Novom Bečeju gde će građanstvu deliti pamflete o rodno zasnovanom nasilju i ranim ugovorenim brakovima.

Takođe, danas, na Medjunarodni dan žena, žele da ukažu na veoma težak položaj žena u našem društvu, posebno višestruko marginalizovanih i manjinskih žena, žena na selu, žena sa invaliditetom, žena drugačije seksualnosti, samohranih majki i preduzetnica, te da javno  zahtevaju pažnju i poštovanje svih 365 dana u godini, a ne samo kada se obeležavaju medjunarodni datumi i globalne akcije protiv nasilja nad ženama, navodi se u saopštenju Udruženje Roma Novi Bečej.

Preporučujemo još …


Novobečejske vesti
Vesti dana - video

Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Vremenska prognoza

NOVI BEČEJ Vreme
Fejsbuk

Emisije

Nedeljni pregled vesti

TV Novi Bečej

Nedeljni pregled vesti

Novobečejska događanja

TV Novi Bečej

Novobečejska događanja

Iz mog ugla

TV Novi Bečej

Iz mog ugla

Vojvođanska aktivizacija

TV Novi Bečej

Vojvođanska aktivizacija

Sport - Novi Bečej

TV Novi Bečej

Sport - Novi Bečej
Budi human - Helena