instagram
 
instagram

Društvo

Uspeh novobečejskih učenika mehatronike

TV Novi Bečej • Danilo Gurjanov • 23. decembar 2021. • 14:00 •

Uspeh novobečejskih učenika mehatronike Drugo i treće mesto za učenike Srednje škole Novi Bečej na takmičenju "Napravi robota"

Učenici Srednje škole Novi Bečej, smer tehničar mehatronike, osvojili su 2. i 4. mesto na nedavno održanom konkursu „Napravi robota“, koje je organizovalo Društvo stvaralaca i inovatora „Innova“ iz Bečeja. Na ovo nadmetanje pristiglo je 5 radova iz tri srednje škole, a svečana dodela nagrada održana je u Spomen kući „Tan“ u Bečeju.

Prvo mesto osvojio je Rihard Nađ, učenik Tehničke škole u Adi, dok je treći bio Martin Šulc, učenik Tehničke škole u Bečeju. Drugo mesto sa robotom arduino paukom osvojili su srednjoškolci iz Novog Bečeja (Ivan Marić, Marko Minčić, Stefan Ronto i Stefan Topalović), dok su četvrto mesto sa robotom legoRobopuppy zauzeli učenici: Anđela Srećkov, Jovan Svilengaćin, Aleksandra Brojčin, Todor Dražić i David Jung. Stručnu podršku pružio im je profesor elektrotehničke grupe predmeta u Srednjoj školi, Robert Kiš. Na pitanje da li je teško napraviti robota, Kiš odgovara: Verovatno da jeste teško onom koji ne zna, ali pošto su moji učenici izuzetno dobri njima je to bilo ipak nešto lakše. Naravno, osim znanja, potrebno je imati i materijal koji mi uglavnom imamo. Roboti su pravljeni u okviru nastave, znači, predmeta koji je predviđen upravo za takve stvari. Nagrada mojim učenicima svakako daje podstrek za dalji rad, jedino što je u poslednje dve godine bilo malo takmičenja i ovo je prvo posle dužeg perioda.  Inače, nagrađeni robot arduino pauk nosi ime po nazivu računara koji je u njegovom sastavu. U pitanju je konstrukcija malog računara koji imamo u nastavi i delova koji su štampani 3D štampačem koji imamo u školi, a kojeg druge škole verovatno nemaju. Dobijen je kroz saradnju kompanije NIS i naše škole.

Svoje utiske podelio je sa nama i učenik 3. razreda Srednje škole, Stefan Topalović: Iskustvo rada na ovom projektu je bilo zaista odlično. Imali smo određenih prepreka koje smo uspeli da rešimo i eto osvojili smo nagradu. Za uspešnu izradu robota veoma je bitno imati znanje, jer za sve postoje određena pravila kako treba da se radi. Na ovaj način i nastavu je mnogo zanimljivije pratiti. U Bečeju na dodeli nagrada bilo nam je lepo, bilo je mnogo dobrih projekata koje su učenici drugih škola radili, ali mi smo osvojili 2. mesto, što je odličan uspeh.

Prva nagrada održanog takmičenja „Napravi robota“ bila je laptop računar, druga laserski štampač, dok je za treće mesto dodeljen eksterni hard disk. Takmičenje je realizovano uz podršku mađarske Fondacije „Betlen Gabor“.

Tekst je objavljen u okviru projekta „Novobečejska svakodnevica”, koji je  sufinansiran sredstvima opštine Novi Bečej

Preporučujemo još …


Novobečejske vesti
Vesti dana - video

Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Vremenska prognoza

NOVI BEČEJ Vreme
Fejsbuk

Emisije

Nedeljni pregled vesti

TV Novi Bečej

Nedeljni pregled vesti

Novobečejska događanja

TV Novi Bečej

Novobečejska događanja

Iz mog ugla

TV Novi Bečej

Iz mog ugla

Vojvođanska aktivizacija

TV Novi Bečej

Vojvođanska aktivizacija

Sport - Novi Bečej

TV Novi Bečej

Sport - Novi Bečej
Budi human - Helena