instagram
 
instagram

Društvo

Održana onlajn konferencija povodom Međunarodnog dana ljudskih prava

TV Novi Bečej • Sanja Milenković • 10. decembar 2021. • 15:09 •

Održana onlajn konferencija povodom Međunarodnog dana ljudskih prava

Povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, a u okviru globalne kampanje „16 dana aktivizma“, u realizaciji Udruženja Roma Novi Bečej – SOS telefon na jezicima nacionalnih manjina, a uz podršku OAK i Trag fondacije, održana je onlajn konferencija sprovedena kroz projekat “Jedan poziv čini promenu”. Svest o statusu i položaju ljudi iz marginalizovanih grupa, nasilje i poražavajući podaci o femicidu tokom protekle godine u Srbiji, samo su neke od tema današnje konferencije, potvrdila je predsednica udruženja Roma Novi Bečej, Danica Jovanović.

Kako dodaje, prema podacima SOS Vojvodine, samo u ovoj godini pomoć je potražilo 1620 žena, dok je njih 19 izgubilo život na taj način.

Učešće na konferenciji uzeli su i mr Zorica Šurlan iz Udruženja “Romkinje za Romkinje”, kao i pokrajinski ombudsman , prof. dr Zoran Pavlović koji je istakao ovom prilikom da obeležavanje Međunarodnog dana ljudskih prava ne može da prođe bez razgovora o pravima posebno osetljivih grupa i o tome kako da unapredimo ono što je pripadajuće svakom čoveku.

Uzevši u obzir da izvršitelji, ali i same žrtve neretko smatraju da su svojim ponašanjem doprinele da dođe do izvršenja krivičnog dela, jedno od rešenja jeste preventivni rad kako bi se nasilje prepoznalo i preduzeli neophodni koraci za njegovo sprečavanje.

Mr Zorica Šurlan iskoristila je priliku da u okviru konferencije pokrene važno pitanje o tome kako institucije postupaju prema ženama sa invaliditetom, kao i o zakonima koji se tiču osoba koje pripadaju ovoj osetljivoj grupi, o tome kada su oni donešeni i da li se adekvatno primenjuju.

Podsetimo, globalnu kampanju „16 dana aktivizma“obeležava 1700 organizacija u više od 100 država sveta, a obuhvata pet važnih međunarodnih datuma koja povezuju žene, nasilje i ljudska prava. Počinje Međunarodnim dan borbe protiv nasilja nad ženama 25. novembra, nakon čega slede Svetski dan borbe protiv AIDS-a 1. decembra, Međunarodni dan osoba sa invaliditetima 3. decembra, godišnjica Montrealskog masakra 6. decembra i završava se 10. decembra, Međunarodnim danom ljudskih prava.




 

Preporučujemo još …


Novobečejske vesti
Vesti dana - video

Novobečejske vesti
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Vremenska prognoza

NOVI BEČEJ Vreme
Fejsbuk

Emisije

Nedeljni pregled vesti

TV Novi Bečej

Nedeljni pregled vesti

Novobečejska događanja

TV Novi Bečej

Novobečejska događanja

Iz mog ugla

TV Novi Bečej

Iz mog ugla

Vojvođanska aktivizacija

TV Novi Bečej

Vojvođanska aktivizacija

Sport - Novi Bečej

TV Novi Bečej

Sport - Novi Bečej
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad