Yunet
 

Zdravlje

Odeljenje Neonatologije kikindske Opšte Bolnice bogatije je za tri inkubatora za prevremeno rođene bebe

TV Kikinda • Redakcija TV Kikinda • 5. mart 2024. •

Odeljenje Neonatologije kikindske Opšte Bolnice bogatije je za tri inkubatora za prevremeno rođene bebe

Kikindska Opšta Bolnica od danas je bogatija za tri inkubatora namenjena najmlađim pacijentima. Ovaj vitalni aparat, neophodan za brigu o prevremeno rođenim bebama, stigao je kao deo donacije Republike Turske, a realizaciju donacije vrednosti oko 2 miliona dinara omogućila je Turska agencija za saradnju i koordinaciju TIKA. Primopredaja donacije održana je u Palati Srbija.

-„ Hvala svima koji su doprineli da kikindska Bolnica dobije tri nova inkubatora za naše najmlađe sugrađane. To će za naše najmlađe sugrađane mnogo značiti, ali ne samo za njih već će na taj način biti podignuta i predupređena zdravstvena nega,” istakao je između ostalog Nikola Lukač gradonačelnik Kikinde.

-,, Beskrajno smo zahvalni Minisarstvu za upravu i lokalnu samoupravu što su nas prepoznali kao zdravstvenu ustanovu u koju vredi ulagati. Deo u koji se odnosi na prevremeno rođeno decu povećava šansu da se dalje razvijaju u pravom smeru i na taj način doprinosimo da dalje potomstvo bude naša budućnost,” nadovezala se v.d. direktorica Opšte Bolnice Kikinde Vesna Tomin.

Doktorka Biljana Plemić, pedijatar – neonatolog Biljana Plemić ukazala je na značaj dobijene donacije.

-„ U Opštoj Bolnici Kikinda broj prevremeno rođene dece je između 4 i 10 procenata, tako mi u toku godinu imamo četrdesetak prevremeno rođene dece, s tim što ćemo mi u ovim inkubatorima zbrinjavati i novorođenčad koaj su kritično obolela, kao i novorođenčad koja su rođena sa malom telesnom masom,” istakla je Plemić.

Aleksandar Martinović ministar državne uprave i lokalne samouprave istakao je da je povod današnjeg okupljanja od velikog značaja za Kikindu uručenjem donacija u cilju pobošanja kvaliteta zdravstvene zaštite.

-„ Verujemo da je ovo samo početak, odnosno prva u nizu zajedničkih aktivnosti Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i Vlade Republike Turske, koje za cilj imaju poboljšanje životnih uslova svih naših građana, što celokupan državni vrh Srbije smatra svojim najvažnijim zadatkom“, naglasio je Martinović.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena