Yunet
 

Zdravlje

Karcinom pluća i dojke najčešći među starijima u Severnobanatskom okrugu

TV Kikinda • Redakcija TV Kikinda • 7. februar 2024. •

Karcinom pluća i dojke najčešći među starijima u Severnobanatskom okrugu

U poslednjih pet godina u celom Severnobanatskom upravnom okrugu vodeći malignitet kod muškaraca od 65 do 69 godina je karcinom pluća sa više od 20 odsto u odnosu na ostale malignitete kod muškaraca. Karcinom dojke i dalje je dominantan malignitet kod žena preko šezdeset godina. 2018. godine skoro trećina žena u celom okrugu je obolelo od ove bolesti, saopštila je doktorka Ružica Cvetićanin lekar specijalista epidemiologije Zavoda za javno zdravlje Kikinda povodom obeležavanja Svetskog dana raka. Na dnevnom nivou, na Onkološkom odeljenju pregleda se između dvadset pet i trideset pacijenata, dok je trenutno njih sedmoro hospitalizovano zbog terapija, rekla je za TV Kikinda trenutno jedini onkolog u kikindskoj Opštoj bolnici dr Livia Kugli Lukači sub.spec. onkologije.

-„ Skrenula bih pažnju na građanstvo, da ukoliko imaju neke dileme vezane za svoje zdravstveno stanje da se što pre jave svom izabranom lekaru, da ispričaju svoje tegobe. Izabrani lekar će biti taj koji će opredeliti dalje, ako postoji opravdana sumnja da se radi o nekom ozbiljnijem oboljenju na dalja ispitivanja“, rekla je doktorka Livia dodajući da se na osnovu patohistološkog nalaza i karakteristika promene govori o daljem modalitetu lečenja. Na tim konzilijumima učestvuje patolog, radiolog, hirurg, internista i onkolog.

-„ Nakon donete odluke o lečenju, pacijent se javlja onkologu, a mi se trudimo da, ukoliko je određen modalitet lečenja, da što pre da bolesnike primamo na lečenje. Kod nas, rad sa pacijentima se odvija na nivou ambulantnog rada, dnevne bolnice, imamo i hospitalne pacijente i trudimo se da u roku od par dana, maksimalno nedelju dana da pripremimo pacijente za tu terapiju, da im sve objasnimo i započnemo lečenje. Opet bih skrenula pažnju na to da je jako ključan momenat da kada pacijenti osećaju neke tegobe vezane za disanje, kašalj, pražnjenje stolice, ako primete neke kožne promene, jako je bitno da žene kontrolišu svoje dojke mesečno, da se javljaju ginekologu na kontrolne preventivne preglede. Tu možemo dosta toga da uradimo – od primećivanja tegoba, do javljanja pacijenata, tu možemo da dobijemo na vremenu jer blagovremena dijagnoza znači i izlečenje i produženje kvaliteta života“, dodala je doktorka Livia.

Između 30 i 50 odsto karcinoma se može sprečiti primenom preventivnih mera i eliminacijom faktora rizika. Opterećenje rakom se može smanjiti ranom dijagnostikom, pravovremenim lečenjem i adekvatnom negom obolelih od malignih tumora.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena