Yunet
 

Zdravlje

„Zajedno protiv raka grlića materice” slogan je 18. Evropske nedelje prevencije protiv raka grlića materice

TV Kikinda • Redakcija TV Kikinda • 29. januar 2024. •

„Zajedno protiv raka grlića materice” slogan je 18. Evropske nedelje prevencije protiv raka grlića materice

Zajedno protiv raka grlića matericeslogan 18. Evropske nedelje zabran je u nameri da podstakne na razmišljanje o reproduktivnom zdravlju i korišćenju mera primarne prevencije odnosno vakcinacije protiv HPV virusa i sekundarne prevencije, odnosno ranog otkrivanja raka grlića materice. Prema podacima Zavoda za javno zdravlje Kikinda, na nivou okruga smo iznad proseka u Srbiji prema stopi oboljevanja, dok smo prema stopi umiranja u nivou proseka ostalih okruga.

-„ Znamo da Srbija zauzima neslavno drugo mesto po oboljevanju u Evropi, odnosno peto, a po umiranju drugo mesto što je dosta visoki plasman. Trebalo bi svakako više raditi na prevenciji karcinoma grlića materice, pre svega trebalo bi početi od Nacionalne strategije i uvođenja organizovanog skrininga na rak grlića materice. Kadra nažalost nemamo, ali se radi na tome da i Kikinda dobije organizovani skrining. U Opštini Senta on postoji od 2013. godine, ali je takođe potrebno raditi i na menjanju svesti kod žena, da se barem jednom godišnje jave svom izabranom lekaru, ginekologu“, rekla je doktorka Tanja Pecarski, načelnica Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Zavoda za javno zdravlje Kikinda.

Uz preventivne preglede, ključnu ulogu ima i vakcinacija protiv humanog papiloma virusa koja je preporučena i obezbeđena za devojčice i dečake od 9 do 19 godina od 2022. godine o trošku države, pre stupanja u prve seksualne odnose.

-„ Vakcine ima, ja bih pozvala sve roditelje da dobro razmisle o ovome i da dovedu decu na vakcinaciju. Ova vakcina ne štiti samo raka grlića materice već i od maligniteta drugih lokalizacija i to ne samo kod devojčica nego i kod dečaka“, dodala je dr Pecarski.

Starosna dob, geni, porodična anamneza, stres, gojaznost mogu da povećaju rizik od nastanka raka grlića materice. Žene bi trebalo da redovno odlaze na redovne skrining testove, kako bi se eventualno postojanje karcinoma otkrilo na vreme.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena