Yunet
 

Zdravlje

Novina na Ginekološko-porođajnom odeljenju

TV Kikinda • Redakcija TV Kikinda • 16. mart 2023. •

Novina na Ginekološko-porođajnom odeljenju

U Opštoj bolnici odnedavno postoji mogućnost porođaja spinalnom anestezijom. Sa ovim zahvatom porodilja neće osećati bolove tokom porođaja, ali će biti u budnom stanju. To ima višestruku korist i po majku i po dete, ističe tim lekara: dr Branislava Davidović, načelnica Ginekološko-porođajnog odeljenja, dr Vladimir Perić, načelnik Odeljenja anestezije i dr Ivana Savković, neonatolog, koji sporvode ovaj zahvat. Ova metoda dugo se koristi u Srbiji, a u kikindskoj Bolnici urađena je šest puta u proteklom periodu.

U ovom postupku nemerljiva je uloga anesteziologa i spinalna anestezija do sada se koristila za hirurške i neuorološke operacije. Dr Vladimir Perić napominje da su pogdnosti velike za majku i prilikom postoperativnog bola, kao i da je carski rez u opštoj anesteziji je prilično zahtevan posao za anesteziologa.

Višestruka je korist za novorođenče ukoliko na svet dođe spinalnom anestezijom, dodala je dr Ivana Savković, a najviše zbog činjenice da anestetik ne dolazi u krvotok bebe.Ovakav porođaj dozvoljava takozvani kontakt koža na kožu, kao i odloženo klemovanje pupčanika.Za spinalnu anesteziju postoji neophodna medicinska oprema, a ova metoda biće još bolja kada u junu stigne novi operacioni sto za ginekologiju koji će upotpunosti zadovoljavati sve standarde. Već je dobijen termoreanimacioni sto koji je potreban za spinalnu anesteziju. U planu je i skorašnje uvođenje i epiduralne i intravenske anlgezije koji spadaju u bezbolne porođaje.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena