Yunet
 

Zdravlje

Banat 112 – brz odgovor za jedinstven izazov

TV Kikinda • Redakcija TV Kikinda • 24. februar 2023. •

Banat 112 – brz odgovor za jedinstven izazov

Realizacija projekta „Banat 112 – brz odgovor za jedinstven izazov“ počela je januara i završiće se do kraja godine, a cilj je unapređenje tehničkih kapaciteta službi za hitnu medicinsku pomoć u Kikindi i Žombolju, kao i širenje osnovnih znanja i veština iz ove oblasti među mladima iz partnerskih gradova. Kikinda je vodeći partner IPA programa prekogranične saradnje Rumunija – Srbija, a ukupna vrednost projekta je 768.000 evra istakla je zamenica gradonačelnika Dijana Jakšić Kiurski.

Kaba Gabor, zamenik predsednika opštine Žombolj rekao je da se raduje ponovnoj zajedničkoj saradnji sa Kikindom. Dr Daniela Karlig , direktorica Bolnice “dr Karl Diel” napomenula je da je deo projekta namenjen obuci osnovaca u pružanju prve pomoći.

Načelnik Službe Hitne medicinske pomoć dr Miloš Bajić dodao je da je ovaj projekat do sada najznačajniji u oblasti urgentne medicine u našem gradu i da od osnivanja nije bilo ulaganja u ovom obimu. Hitna služba dobiće tri sanitetska vozila i medicinsku opremu. Danijela Bjelac, sekretarka Crvenog krsta rekla je da će ova humana organizacija organizovati informativno -obrazovnu kampanju kojom će mladi steći znanja i veštine iz prve pomoći.

Kikindi će od ukupne vrednosti projekta pripasti oko 350.000 evra. Crveni krst Kikinde, koji prvi out učestvuje u projektima prekogranične saradnje, na raspolaganju će imati 18.000 evra.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena