Yunet
 

Zdravlje

U kikindskoj bolnici i dalje mirna epidemiološka situacija, u febrilnoj ambulanti Doma zdravlja počelo pogoršanje

TV Kikinda • Redakcija TV Kikinda • 3. januar 2022. •

U kikindskoj bolnici i dalje mirna epidemiološka situacija, u febrilnoj ambulanti Doma zdravlja počelo pogoršanje

Febrilna ambulanta Doma zdravlja od juče beleži nagli porast broja prvih pregleda. Tako je i danas kada je već u pre podnevnim satima na antigenskom brzom testu bilo troje pozitivnih, dok se rezultati PCR testova tek očekuju. Podsetićemo da je prethodne nedelje na dnevnom nivou beležen jedan ili ni jedan novooboleli i da se donekle povećanje broja obolelih očekivalo. Kliničke slike su, kako navodi dežuran doktor febrilne ambulante, po njegovoj oceni za nijansu blaži, poput prehlade, povišena temperratura, curenje iz nosa, kašalj.

U bolnici je za sada još uvek mirno, navodi doktor Vladimir Prunić, anesteziolog i pomoćnik direktorice Opšte bolnice Kikinda.

– Smanjen je broj pregleda u bolničkoj febrilnoj ambulatni, kako prvih tako i kontrolnih, i činjenica je da kad je Covid u pitanju, imamo mnogo manje posla. Na infektivnom Covid odeljenju hospitalizovana su svega tri pacijenta, dobrog opšteg stanja, nema pacijenata na intenzivnoj nezi, na respiratoru ni na dečijem odeljenju. To što su u dobrom stanju podrazumeva da nisu na kiseoničkoj terapiji, ili ne zahtevaju velike količine kiseonika. U najluđoj noći je bilo mirno, tada smo imali 4 pacijenta i jedan je otpušten na kućno lečenje. Koristimo terapije koje su po protokolu kao u celoj Srbiji. Dajemo novi lek Baricitinib, imamo dobro iskustvo sa njim i nastavljamo da ga koristimo i dalje. Svi pacijenti koji leže kod nas su nevakcinisani, sa komordibitetima, i starije su životne dobi. Sutra je praktično prvi radni rad za polikličniki deo bolnice, a u nešto smanjenom obimu počinjemo da radimo i operacije po elektivnivnom programu. To znači da se po dogovoru sa hirurzima obavljaju i operacije koje nisu hitne, ali za sad u smanjenom broju.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena