Yunet
 

Zdravlje

Stabilnija epidemiološka situacija u Kikindi, na dnevnom nivou jedna obolela osoba od korone

TV Kikinda • Redakcija TV Kikinda • 27. decembar 2021. •

Stabilnija epidemiološka situacija u Kikindi, na dnevnom nivou jedna obolela osoba od korone

U Kikindi je na današnji dan 120 aktivnih slučajeva obolelih od korone. U febrilnoj ambulanti nema gužvi, a u bolnici je hospitalizovano 9 pacijenata.

U kikindskoj bolnici danas je zbog korone hospitalizovano 9 pacijenata. Nema obolelih na respiratoru i može se govoriti o smirivanju situacije. Pokazatelj da je manje obolelih je i u Febrilnoj ambulanti Doma zdravlja gde su za poslednja tri dana evidentirana tri novoobolela pacijenta od Covdia 19. Svakako se može govoriti o smanjenoj frekvenciji virusa korona, ali je oprez i dalje više nego neophodan.

Danas ima manje gužve, u poslednje vreme možemo reći da je pao broj novih pacijenata. Broj pregleda se kreće od 40 do 60, sve zavisi od dana do dana, sa kliničkom slikom koja varira od obične prehlade preko stomačnih virusa. Troje pozitivnih iz prethodna tri dana bili su pozitivni na PCR testu. Pretežno su nevakcinisani. Klinička slika je mnogo blaža nego što je bila inače. Mnogo je manji broj pacijenata upućivan u bolnicu. Posle 14 dana svi su se bolje osećali i spremni su za rad, kaže za TV Kikinda doktor Miloš Simić iz Febrilne ambulante Doma zdravlja Kikinda.

Na preglede se javljaju građani svih uzrasta iako preovladava radno sposobno stanovništvo. Kako je ovo ambulanta za pacijente koji imaju povišenu temperaturu, najzastupljenije su klasične prehlade ili stomačni virusi.

– Pretežno su to kliničke slike sa prolivima i temperaturom, uglavnom su virus dobili od dece, i to tako cirkuliše u porodici. Starijih ljudi je bilo manje, uglavnom se javljaju zbog bolova u grlu i nisam primetio da je neko od njih bio pozitivan. Pozitivni su uglavnom imali temperaturu pa ako budu negativni na antigenskom testu, korona se potvrdi na PCR-u. Oni uglavnom imaju glavobolju, bol u grlu, temperaturu, tu se klinička slika nije mnogo promenila. Manji je broj onih koji imaju dijareju a da su pozitivni, dodaje dr Simić.

Približava se Nova Godina, doček se organizuje u lokalima ali i privatnim angažmanima, i apel je pridržavati se mera koje su i dalje na snazi.

– Sve zavisi od osobe do osobe. Trebalo bi da svi imaju ličnu odgovornost prema tome kako se okupljaju. Što veća proslava, veći rizik nosi. Ako su neka manja veselja u redu, mada videćemo. Dosta se mladih testira da bi mogli da izađu i uglavnom su negativni. Ako žele da rizikuju to je na njima, treba samo pozivati na ličnu odgovornost, kaže dr Simić.

Retko, ali se ipak dešava da, posebno mlađa populacija, plati antigenski test u iznosu od 3.500 dinara radi recimo izlaska u grad.

Mladi su i nisu sigurni da li je vakcina dobra, svašta kruži po internetu, mladi su, ne zameramo im, ali nije isključeno da i prehlade mogu da se dese, minusi su, nije leto, već zima, samo neka se drže lične odgovornosti, zaključuje doktor Simić.

Do sada je u Kikindi obolelo ukupno 10. 431 osoba a broj vakcinisianih odavno je prešao 26.000. Za poslednjih mesec dana oko 800 sugrađana odlučilo se za vakcinaciju.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena