Yunet
 

Zdravlje

Rak dojke je vodeći uzrok smrti žena kod nas

TV Kikinda • Redakcija TV Kikinda • 23. oktobar 2021. •

Rak dojke je vodeći uzrok smrti žena kod nas

Oktobar se u mnogim zemljama obeležava kao mesec borbe protiv raka dojke, a 24. oktobar je dan kada se posebno skreće pažnja na prevenciju i rano otkrivanje bolesti.

U Srbiji se godišnje registruje oko 4.600 novoobolelih, a 1.600 žena premine od tumora dojke, a 1.600 žena premine od tumora dojke i to je najčešći uzrok prevremene smrti žena kod nas..

Nažalost, još uvek se najveći broj žena javlja na pregled kada bolest uznapreduje i kada su šanse za izlečenje veoma male.

Najznačajnija metoda u ranom otkrivanju tumora dojke je mamografija, a kada se otkrije na vreme, izlečiv je u 90 odsto slučajeva.

Zbog toga je Pokrajinska vlada pre dve godine pokrenula projekat „Prva mamografija“, s ciljem da se ženama, prvenstveno u manje naseljenim sredinama, snimanje pokretnim mamografom omogući besplatno, bez uputa i bez zakazivanja.

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv raka dojke, ovog vikenda zgrada Pokrajinske vlade osvetljena je ružičastom bojom, kao znak podrške svim ženama koje se bore s tumorom.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena