Yunet
 

Zdravlje

Od ukupnog broja hospitalizovanih pozitivnih pacijenata 86 odsto nevakcinisano

TV Kikinda • Redakcija TV Kikinda • 16. septembar 2021. •

Od ukupnog broja hospitalizovanih pozitivnih pacijenata 86 odsto nevakcinisano

Povećanje broja pregleda u kovid ambulantama, kao i pozitivnih na korona virus uslovilo je i da se povećava broj hospitalizovanih pacijenata u Opštoj bolnici. Prema rečima dr Vesne Tomin, v.d. direktorice u ovoj zdravstvenoj ustanovi dobrom organizacijom na brz i efikasan način izlazi se u susret pacijentima.

-Trenutno imamo 21 pacijenta na bolničkom lečenju. Niko od njih nije na kovid respiratoru, a deo pacijenta je na kiseoničkoj potpori tako da je njihovo stanje pod kontrolom. Uglavnom su to stariji sugrađani, među kojima ima i vakcinisanih. Na Dečijem odeljenju imamo kovid pozitivno dete od godinu dana koje dobrog opšteg stanja. Odnos onih koji su hospitalizovni, a vakcinisani su je 14 prema 86 procenata. Oko 86 odsto pacijenata na bolničkom lečenju nije vakcinisano. Klinička slika počinje sa povišenom temperaturom, bolovima u mišićima i zglobovima, tu je i kašalj prilikom kog se oseti bol u grudima. Retko kada dolazi do gubitka čula ukusa i mirisa – istakla je dr Vesna Tomin, v.d. direktorica Opšte bolnice

I u febrilnoj ambulanti Opšte bolnice takođe je povećan broj pacijenata i dnevno se obavi 30-ak pregleda. To su pacijenti koji imaju upute za konsultativne preglede. Naša sagovornica napominje da je velika pomoć to što su otvorene dve kovid ambulante pri Domu zdravlja što umnogome olakšava posao.

Bolnica je dobila i značajne donacije od Ministarstva zdravlja, Republičkog fonda za zdravstvo i Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo.

-Od Ministarstva zdravlja dobili smo 20 kreveta namenjenih za lečenje pacijenata na odeljenju intezivne nege. Polovina je raspoređena u jedinicu intezivne nege, dok je po pet kreveta postavljeno u poluintezivnoj nezi na odeljenjima neurologije i kardiologije. Od Fonda za zdravstvo stigao nam je mobilan rendgen aparat sa C lukom visokih performansi koji će nam pomoći u radu. Dobili smo i respirator i defibrilator, špric pumpe i pulsne oksimetre – dodala je dr Tomin.

Prve nedelje septembra počela je sveobuhvatna rekonstrukcija Bolnice.

-Radovi su uslovili da iselimo tri odeljenja i to fizijatrije, psihijatrije i transfuzije. Infektivno odeljenje je preseljeno uz kovid odljenje, a rehabilitacije i transfuzije je sada na mestu nekadašnjeg Infektivnog odeljenja. Mi nijednog momenta nismo prestali sa radom pre svega mislim na službe za fizikalnu terapiju i rehabilitaciju i transfuziju – precizirala je naša sagovornica.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena